Nagradu „Ivo Andrić“ dobio Bora Đorđević

Žiri za dodjelu „Velike nagrade Ivo Andrić“ odlučio je da nagrada za životno djelo za 2017. bude uručena kineskom piscu Ju Hua, dok je priznanje za najbolju knjigu u 2017. dodijeljeno Borisavu Bori Đorđeviću za knjigu poezije „Pusto ostrvo“.

Laureatima će priznanja biti uručena 27. januara u Andrićgradu.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica izjavio je na konferenciji za novinare da postoji želja da se internacionalizuje Andrićeva nagrada i da se “ime našeg nobelovca vezuje za pisce svih svjetskih pisama, a ne samo srpsko“.

Predsjednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković rekao je da je Đorđević počeo da se bavi poezijom kada za nju niko nije bio zainteresovan, ako se ona nije komponovala i pjevala.

„Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dilan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena“, rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dilan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević.

Član žirija za dodjelu nagrade Muharem Bazdulj rekao je da se ona dodjeljuje treći put i da imena dosadašnjih dobitnika govore da je želja da se to priznanje učini dostojnim Andrićevog imena.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor