Na „Literatorijama“ predstavljanje tri književnika

Šesto izdanje „Literitorije“, regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“ biće održano u ponedjeljak, 9. maja, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati, a kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Semezdin Mehmedinović, Jana Radičević i Alen Bešić. Program će moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.

Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19.

Kako navode i kratkoj biografiji Semezdin Mehmedinović (Kiseljak kod Tuzle, 1960), studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao urednik u novinama, nedjeljnicima, te na radiju i televiziji. Objavio je zbirke pjesama Modrac (1984), Emigrant (1990) i Devet Aleksandrija (2002), knjigu zapisa, kratkih priča i pjesama Sarajevo Blues (1995), dnevničku prozu Ruski kompjuter (2011), prepisku sa Miljenkom Jergovićem Transatlantic mail (2009), te knjige Autoportret s torbom (2012), Knjigu prozorâ (2014), Me’med, crvena bandana i pahuljica (2017, nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“) i Ovo vrijeme sada (2020). Od 1996. do 2019. živio je u Sjedinjenim Američkim Državama, sada piše u Sarajevu.

Jana Radičević rođena je 1997. u Podgorici. Studije germanistike završila je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a kao studentkinja na razmjeni boravila je i na univerzitetima u Marburgu i Gracu. Trenutno je na master studijama na Univerzitetu Vircburg u Njemačkoj. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“ od 2015. godine. Prva zbirka poezije „ako kažem može postati istina“ objavljena joj je 2019. u izdanju Partizanske knjige iz Srbije. Poezija joj je prevođena na njemački, engleski, francuski, makedonski, albanski, ruski i slovenački. Najmlađa je dobitnica godišnje literarne stipendije Writer of the City of Graz za 2020/21 koju svake godine dodjeljuje grad Grac.

Alen Bešić (1975, Bihać, Bosna i Hercegovina), diplomirao je na odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je četiri knjige poezije: U filigranu rez (1999), Način dima (2004), Golo srce (2012), Hronika sitnica: izabrane pjesme (2014; 2. dopunjeno izdanje 2021), kao i dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja: Lavirinti čitanja (2006) i Neponovljivi obrazac (2012). Preveo je sa engleskog jezika knjige Džin Ris, Džamejke Kinkejd, Eni Pru, Džona Faulsa, Džona Ralstona Sola, Brusa Četvina, Tonija Hoglanda, Tedžua Kola, Dereka Volkota, En Karson, Klodije Rankin, V. S. Mervina, Džefrija Judžinidisa, Maksa Portera, Majkla Ondačija… Za prevod romana Ljepotica Džojs Kerol Outs (2010) dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodine za prevod godine (2011), za prevod izabranih pjesama Tonija Hoglanda Nemoj reći nikome Nagradu „Miloš N. Đurić“ (2015), a za zbirku poezije Golo srce nagrade „Branko Miljković“ i „Risto Ratković“ (2013). Knjiga izabranih pjesama prevedena mu je na ruski, makedonski i ukrajinski jezik, a pjesme na njemački, engleski, francuski, italijanski, mađarski, rumunski, španski, grčki, turski i slovenački jezik. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju „Polja“, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada. Živi u Novom Sadu.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor