Na Cetinju 47. Muzički festival mladih Crne Gore

Na Cetinju će 12. i 13. maja biti organizovan 47. Muzički festival mladih Crne Gore. Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“, u saradnji s Aktivom direktora muzičkih škola Crne Gore, domaćin je učenicima iz 14 osnovnih muzičkih škola.

Ovogodišnji Festival mladih virtuoza svečano će biti otvoren u četvrtak, 12. maja, u 12 sati, u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, multimedijalnim projektom za djecu Muzičkog centra Crne Gore, pod nazivom „Karneval životinja”, kompozitora Kamija Sen Sansa.

Tokom dvodnevnog 47. izdanja festivala, nadmetaće se oko 150 učenika u 10 takmičarskih disciplina: solfeđo, harmonika, gitara, violina, viola, violončelo, kontrabas, klavirski duo, vokalni duo i vokalno instrumentalni duo.

Takmičarski program Festivala biće dostupan publici na više reprezentativnih lokacija u gradu – u Narodnom muzeju Crne Gore, Muzičkoj akademiji, Kraljevskom pozorištu „Zetski dom”, Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, Nacionalnojbiblioteci „Đurđe Crnojević“, ali i u Muzičkoj školi „Savo Popović“.

Najtalentovanije mlade muzičare na Festivalu, koji ima poseban značaj za razvoj muzičkih škola, ocjenjivaće žiri kojeg čine vrsni profesori i pedagozi muzičkih škola i Muzičke akademije sa Cetinja, kao i istaknuti umjetnici regiona.

Dio programa manifestacije su i svečani večernji koncerti muzičara iz zemlje i regiona, koji će biti izvođeni u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom”, od 20 časova.

Planirano je da, u srijedu, 12. maja, nastupi trio „Variete Montenegro“, kao i klavirski duo „Tra noi“.

Festival će dan kasnije zatvoriti istaknuta makedonska pijanistkinja Ema Popivoda, koja će izvesti program Dimitrija Bužarovskog – Večerinke (Nokturna op. 49 i op. 52.).

Pokrovitelji manifestacije su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija grada. Medijski partner je RTV Cetinje.

Festival je otvorenog tipa, i svi ljubitelji klasične muzike su dobrodošli.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor