Na biro se vratilo 4.000 majki

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje vratilo se nešto više od 4.000 žena koje su koristile novčanu nadoknadu po osnovu rođenja troje i više djece.

Kada će se preostalih 10.000 majki prijaviti biroima rada zavisi od njihovih interesovanja i dinamike savjetodavaca ZZZCG u obavljanju administrativnih poslova.

Rok za prijavu nije oročen. Mogu se uključiti u evidenciju kad god to žele. U Zavodu, po tom osnovu, očekuju dalji porast broja nezaposlenih i veće učešće žena.

Krajem jula 2015. godine, kada je donešen zakon o majkama, na evidenciji Zavoda nalazilo se 31.300 nezaposlenih, a žene su učestvovale sa 47,6 odsto. Prema posljednjim podacima Zavoda, od 5. septembra, na evidenciji se nalazi 48.984 nezaposlenih, od čega su 27.889 žene ili 56,93 odsto.

Savjetodavci po biroima rada, u datom roku od 15 dana, kontaktirali su 603 majke koje mogu da nastave korišćenje prava na nadoknadu po osnovu nezaposlenosti, koje je obustavljeno pravom na doživotnu nadoknadu.

“Poštujemo tehnologiju rada, i sa majkama postupamo kao i sa svim nezaposlenim. Sada intenzivnije obavljamo grupne razgovore, na kojima su prisutne žene. Cilj je da ih informišemo o pravima i obavezama i da ih motivišemo za aktivno traženje posla. Nakon toga, sve žene imaju individualni razgovor sa savjetodavcima, u kojem se prepoznaju individualne mogućnosti i želje i u dogovoru s njima pravi se individualni plan zapošljavanja”, objašnjavaju iz Zavoda za zapošljavanje.

Izvor:Dn

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor