Muzej korupcije u užem izboru ideja za demokratiju u Evropi

Virtuelni Muzej korupcije (MK) Zemunskog malog umetničkog centra – ZMUC ušao je u uži izbor sa još 30 nekonvencionalnih i transnacionalnih ideja koje “odgovaraju na trenutne izazove u Evropi”. Time je dobio šansu da u okviru platforme Advocate Europe osvoji vrijednu nagradu za realizaciju tokom 2019. godine.
 

MK je izabran u uži izbor u konkurenciji sa ukupno 475 podnijetih projekata po pozivu Advocate Europe, a biće predstavljen sa ostalim odabranim projektima od 25. do 29. aprila u Kijevu, u okviru Advocate Europe Idea Challenge (ICC).

To će biti prilika da umjetnički direktor MK Goran Denić i nezavisna kustoskinja Maja Ćirićpredstave koncept MK, razrade ga uz mentorsku pomoć i nastave takmičenje do izbora najviše 12 konačnih pobjednika u julu 2018.

Virtuelni Muzej korupcije, koji su u februaru 2016. godine osnovali ZMUC i Društvo protiv korupcije (DRPKO) iz Zrenjanina, širi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe službenog položaja na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice. Smještanjem korupcije u muzej, ona nestaje iz stvarnog života i nastavlja da postoji kao muzejski eksponat.

Interdisciplinarni žiri Advocate Europe će svakoj izabranoj ideji opredijeliti sredstva do 50.000 eura, uz mentorstvo i drugu podršku tima Advocate Europe. Nagrađeni projekti biće realizovani tokom 2019. godine.

Svi ovogodišnji onlajn aplikanti su ranije, glasanjem za ideje drugih, izabrali i pobjednika zajednice, a to je projekat “Uspostavljanje reciklažnih stanica za otpad iz mora” iz Grčke.

Ovogodišnja lista ideja ima tematski raspon od ženskih prava do jednakih poreza za sve Evropljane, od diskriminacije u digitalnoj sferi do vođenja skupština stanara u Istočnoj Evropi. U užem izboru našli su se predlozi za nove mehanizme glasanja, izgradnju progresivnog panevropskog pokreta za izbore u EU 2019, kao i istraživanje inovativne evropske valute.

Pravo da se prijave na oglas Advocate Europe imaju neprofitne organizacije i inicijative iz cijele Evrope – od registrovanih udruženja (ili onih koja će biti registrovana u kratkom roku), preko neprofitnih privatnih kompanija sa ograničenom odgovornošću i neprofitnih preduzetničkih preduzeća, zadruga, institucija javnog sektora, klubova, socijalnih institucija, do škola, univerziteta i istraživačkih instituta i novinara. Profitne organizacije mogu biti partneri na projektu neprofitnog nosioca projekta.

Od zemalja u okruženju, pored Srbije, pravo na prijavu imaju Albanija, BIH, Makedonija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Advocate Europe je program koji od 2014. godine realizuju udruženje MitOst i Liquid Democracy, asocijacija koja razvija softver za pristupačnije demokratsko učešće građana, a finansira ga njemačka privatna fondacija Mercator.

Cilj programa je jačanje kolektivnog uticaja civilnog društva u Evropi i inspirisanje političkih promjena i efikasne promjene političkih struktura.

Od 2014. godine sakupljeno je više od 1.500 ideja iz 42 evropske zemlje, umreženo 49.745 ljudi na onlajn platformi i uložena sredstva u 18 inicijativa.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor