MUP će jačati mehanizme za borbu protiv korupcije

Na Regionalnom forumu u Sjevernoj Makedoniji usvojena je „Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova“ koju su potpisali svi visoki predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i agencija za borbu protiv korupcije svih država regiona. Naš predstavnik na ovom regionalnom skupu bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjiih poslova Zoran Miljanić.

Kako naglašavaju u saopštenju MUP-a CG, navedena Mapa puta, rezultat je višednevnog rada regionalnih ekspertskih timova koje su činili predstavnici pravosuđa i državnih organa nadležnih za sprovođenje zakona.

„Regionalni forum je održan u okviru Berlinskog procesa i ima za cilj da revitalizuje multilateralne veze između država Zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, u smislu jačanja regionalne ekonomske i bezbjednosne saradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć u integraciji tih zemalja u Evropsku uniju. Visoki predstavnici država regiona su se saglasili i iskazali posvećenost u daljoj realizaciji glavnih ciljeva Mape puta, a to su: prevencija i borba protiv korupcije u javnim nabavkama, dalje jačanje sistema za sprečavanje sukoba interesa i prijavu imovine, jačanje odgovora krivičnog pravosuđa u odnosu na korupciju i ekonomski kriminal kroz kreiranje regionalne mreže specijalizovanih tužilaca, policije, i finansijsko obavještajnih službi, na nivou država Zapadnog Balkana“, objašnjavaju u MUP-u.

Miljanić je na skupu kojie održan u Ohridu, istakao da je Vlada Crne Gore više puta pokazala spremnost za beskompromisnu borbu protiv korupcije na svim nivoima, i da usvajanjem Mape puta za borbu protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova iskazujemo odlučnost za jačanje kapaciteta državnih organa u Crnoj Gori, koji su nosioci aktivnosti usmjerenih na suzbijanje korupcije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore će u narednom periodu dati svoj puni doprinos u sprovođenju aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje efikasnosti antikorupcionih mehanizama, a sve u cilju približavanja ostvarenju našeg strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU“, naglasio j Miljanić.

Regionalni forum u S. Makedoniji organizovala je Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i teškog kriminala (UNODC) i Regionalni sekretarijat za antikorupcijsku inicijativu (RAI).

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor