Mugoša: Postoji realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na Crnu Goru

Postoji realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na Crnu Goru, upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Obuhvat imunizacije djece pao sa 95 odsto na 65 odsto, a Mugoša apeluje na roditelje da vakcinišu djecu.

Epidemija malih boginja nakon Rumunije, Austrije i Makedonije, stigla je i do Kosova. Prva žrtva na Kosovu je nevakcinisana beba, a u Rumuniji je bilo oko 40 smrtnih ishoda. Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu, kako su ranije kazali iz Instituta za javno zdravlje, bile odgovorne za, godišnje, više od dva i po miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta, dok od uvođenja vakcina danas ta brojka na godišnjem nivou 134 hiljade.

Mugoša kaže da je negativna kampanja protiv MMR vakcine, a zasnovana na nestručnim i nenaučnim tvrdnjama, da vakcina izaziva autizam, dovela do pada obuhvata imunizacije. Kaže i da je kampanja protiv vakcinacije traje sedam osam godina.

“Nama je obuhvat imunizacije djece pao sa 95 odsto na nekih 65 odsto. Što znači da se svake godine javlja jedan kvantum djece koja su jako osjetljiva na ovu infekciju“, kazao je Mugoša u Televiziji Crne Gore.

On kaže da za sad još uvijek imamo stari obuhvat vakcinisanih koji nas štiti, jer se radi o kolektivnom imunitetu pa virus teško dolazi do djece.

„Međutim ako se obuhvat nevacinisane djece smanji očekivati je da se virus može kod nas javiti. Zato još jednom apelujem na roditelje da redovno vakcinišu djecu”, poručio je Mugoša.

On ipak kaže da se svijest roditelja donekle mijenja. “Strah tjera roditelje da djecu ne vakcinišu”, poručio je Mugoša i dodao da je bolje da slušamo struku.

Kaže i da su u posljednjih 10 godina registrovna 32 slučajeva malih boginja u Crnoj Gori.

„Da bi se proglasaila epidemija morama da imamo niz vezanih slučajeva, ako do toga dođe mi nećemo oklijevati da proglasimo epidemiju“, poručio je Mugoša.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor