Moskva i Peking zajednički osuđuju nove američke sankcije

Moskva i Peking zajednički su osudili nove sankcije koje je Vašington objavio protiv Rusije, ali i, do sad bez presedana, protiv Kine zbog kupovine ruskog oružja, povećavajući već visoku napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata.

To je prvi put da SAD uvodi sankcije protiv neke strane vladine kompanije zbog kupovine “odbrambenog materijala” od Rusije, među kojim su borbeni avioni i rakete zemlja-vazduh.

Objavljene u četvrtak veče, te su sankcije primljene s ljutnjom u Pekingu. Portparol kineske diplomatije Geng Shuang izrazio je u petak “veliko zgražanje” pozivajući SAD da ih povuče jer će u protivnom morati “ispaštati posljedice”.

“Taj gest SAD-a teško krši osnova načela međunarodnih odnosa i ozbiljno škodi odnosima između dvije zemlje i njihove vojske”, kazao je Geng Shuang spominjući “grešku” te ističući da je Peking već ukazao na svoje zadovoljstvo Vašingtonu.

U istom trenutku Moskva, čiji su odnosi s SAD-om na najnižem nivou, optužila je Vašington da prijeti “svjetskoj stabilnosti”.

“Bilo bi dobro prisjetiti se pojma poput svjetske stabilnosti koju nepromišljeno dovode u pitanje”, rekao je pomoćnik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u saopštenju, dodajući da je “glupo igrati se s vatrom jer to može postati opasno”.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor