More i sunce preselio na slikarsko platno

ULCINJSKI SLIKAR EDIN KAPLANI PRVI PUT SE SAMOSTALNO PREDSTAVIO U UMJETNIČKOM PAVILJONU U PODGORICIKaplani na izložbi u Podgorici

Akademski slikar Edin Kaplani iz Ulcinja predstavio se prvi put samostalno podgoričkoj likovnoj publici u Umjetničkom paviljonu postavkom koja nosi naziv „Mediteran”. Kaplani nam je na svojim platnima predstavio svoju viziju Mediterana, koju je ovaj slikar učinio bogatstvom kolorita toliko opipljivom, pa posmatrač ima utisak da ga obasjava sunčeva svjetlost sa njegovih platana, zapljuskuje pjena morskih talasa i miris ribe sa gradela.
– Tema je Mediteran, a to je sasvim prirodno, jer ja dolazim sa obala Mediterana, iz Ulcinja. Sve moje slike, iako tretiram različite teme, imaju iste motive – ribe, more, kalimere – objašnjava umjetnik.
Kaplani, iako izlaže prvi put samostalno u Podgorici, predstavljao se širom Crne Gore – u Tivtu, Baru, Rožajama, Tuzima, susjednoj Albaniji. Pamti i svoje dvije postavke u Švajcarskoj, koje su, kaže on, dobro prošle kod tamošnje publike.
Ovaj umjetnik koji je 2004. godine diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini, u klasi profesora Ređepa Ferija, smatra da isključivo od njega i njegovog rada zavisi da li će imati mjesto na domaćoj, crnogorskoj, likovnoj sceni, koja je ističe on, razuđena i veoma kvalitetna.
– To je teško reći. Isključivo zavisi, bar tako mislim, od toga koliko ću raditi i koliko ću se truditi da napravim nešto vrijedno što će mi obezbijediti mjesto među velikim slikarima. Jer, crnogorski slikari su giganti među slikarima, ne samo u našem regionu, nego i na svjetskoj sceni – kaže on.
Kaplani ističe da je likovna scena u Ulcinju veoma bogata. Likovni život u ovom gradu ima bogatu tradiciju, i kako kaže Kaplani, moglo bi se o njoj pričati više dana. Ima sve više mladih likovnih stvaralaca u ovom gradu, koji se doduše, sada više opredjeljuju za grafički dizajn i grafiku, to jest multimedije.
– Likovna scena Ulcinja je dobra i kvalitetna. Smatram da će se o njoj ubuduđe više čuti, i u Podgorici, i šire. Što se tiče motiva, ona se možda ne uklapa sa motivima koji preovlađuju u savremenoj likovnoj sceni Crne Gore. Mislim da slikar može da slika samo onaj kraj iz kojeg potiče. Zato je meni svaka izložba, svakog umjetnika iz Crne Gore interesantna. Po tome se naše slikarstvo i razlikuje. Može neko sa sjevera da crta more, ali on ne može da ga osjeća kao ja koji sam sa obale. Isto važi i za mene. Mogu ja slikati planine, ali to ne može imati težinu – objašnjava Kaplani.
Izložbu Edina Kaplanija otvorio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević. On je izrazio zadovoljstvo zbog prvog samostalnog predstvljanja ovog umjetnika u Podgorici i pročitao odlomak iz kritičkog osvrta Miluna Lutovca o slikarstvu Edina Kaplanija. Postavka „Mediteran” otvorena je u Umjetničkom paviljonu u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor