Mogerini: Nema razloga za prekid pregovora

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ocijenila je danas da nema razloga za prekid pregovora o pristupanju s našom zemljom, jer se ta klauzula aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja u pregovorima, „što definitivno nije slučaj u pregovorima s Crnom Gorom“.

„Za Evropsku uniju, ne samo medijske slobode, već i rad NVO i civilnog društva su izuzetno važni. Važni su toliko da se sadrže i informacije od predstavnika civilnog društva  u našem Izvještaju o napretku. Važno je i da u ocjenu napretka u pregovorima uključimo sve te stavke. Što se tiče zahtjeva za aktiviranje klauzule, može da se aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj u našim pregovorima s Crnom Gorom“, istakla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Duškom Markovićem.

Ona je kazala da Crna Gora ima sjajnu regionalnu ulogu, te da je zauzela mudar stav u ohrabrenju drugih zemalja regiona.

„Nedavno ste iskazali mudrost i osjećaj za državništvo tako što ste finalizovali sve što je neophodno u smislu rješavanja pitanja demarkacije granice s Kosovom“, poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru, te da se pregovori odvijaju dobro.

„Put ka pristupanju je jasno označen u Izvještaju koji smo u četvrtak usvojili i u Strategiji iz februara. Konstatovali smo napredak, koji je detaljno razložen, naročito u oblasti javne uprave i ekonomije. Radujemo se i napretku u drugim oblastima. Ponegdje smo vidjeli nešto sporije aktivnosti, negdje nedostatak aktivnosti, ali bavimo se svim ovim pitanjima gdje ima potrebe za daljim radom i napretkom, kao što su vladavina prava, sloboda medija, to su neka pitanja koja su pocrtana u izvještaju i premijer je već iskazao spremnost da radi na tome“, objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Izvor i foto: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor