Modiljanijev najambiciozniji „Ležeći akt“ na aukciji

Foto /Venus Wu

Jedan od aktova iz serije Modiljanijevih „Ležećih aktova“ 14. maja će biti ponuđen na aukciji u Njujorku, a vrijednost slike procjenjuje se na 150 miliona dolara, objavila je aukcijska kuća Sotbi.

„Ležeći akt“ (Nu couche (sur le cote gauche) prikazuje čitavu figuru žene koja leži na bijeloj postelji, nemarno gledajući u promatrača preko ramena.

Naslikana je 1917, nedugo prije umjetnikove smrti u 35. godini. Vjeruje se da je žena na slici bila profesionalni model, a iz Sotbija kažu da je riječ o najvećem platnu u njegovom slikarskom opusu, i smatraju ga njegovim „najambicioznijim“ djelom.

Modiljani je naslikao akt modernog doba, kaže Sajmon Šo, šef Sotbijevog Odeljenja za impresioniste i modernu umjetnost.

„Najčešće se primjećuje distanca između posmatrača i načina na koji je žena na slici prikazana. U ovom ih slučaju Modiljani stavlja na istu nivo… jer dok vi posmatrate nju, ona vas vrlo samopouzdano gleda pravo u oči. Istovremeno je vrlo erotična i samouvjerena u svojoj seksualnosti, a to je u ono doba bilo nešto neverojatno i novo“, rekao je.

Sotbi je za globalnu najavu aukcije odabrao Hong Kong, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježena „nevjerovatno velika potražnja“ azijskih kolekcionara za vrhunskim svjetskim umjetničkim djelima.

Kao primjer navodi kineskog milijardera i kolekcionara Liu Jiđiana, koji je jedan od 22 umjetnikova „Ležeća akta“ iz 1917/18, djelo poznato kao „Crveni akt“, kupio za rekordnih 170,4 miliona dolara 2015.

U londonskoj galeriji Tejt Modern od 23. novembra 2017. do 2. aprila 2018. na izložbi naslovljenoj „Modiljani“ posjetioci su mogli na jednom mjestu da vide gotovo stotinu umjetnikovih radova, među kojima ukupno 12 ženskih aktova, kao i izuzetne primjere njegovog manje poznatog rada u skulpturi, uključujući i biste nastale prije Prvog svjetskog rata.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor