MMF: Uvesti ekološki porez, smanjiti namete na zarade

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da je Vlada uradila u prethodnoj godini dosta na unapređenju javnih finansija i da su makroekonomski izgledi države pozitivni, ali da zbog velikog nivoa javnog duga treba nastaviti sa fiskalnom disciplinom.

MMF predlaže da se smanje fiskalna opterećenja na zarade, jer bi to doprinijelo smanjenju sive ekonomije, a sa druge strane da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-monoksida.

Uz to, preporuka je da Vlada ukine povlasti povlašćenima koji plaćaju niži PDV, kao i da preispita porez na dobit.

Na rashodnoj strani budžeta MMF prostor za uštedu vidi u smanjenju potrošnje za zarade u javnom sektoru, izdvajanje za penzije i uštede po tom osnovu prebaciti za kapitalne projekte.

Predlažu smanjenje potrošnje za zarada u javnom sektoru i smanjenje izdvajanja za penzije. Savjetuju i da se uštede po tom osnovu prebace za kapitalne projekte.

“Vjerujemo da je uzrok sive ekonomije visoko fiskalno opterećenje zarada, a to je razlika između onoga što poslodavac plaća i onoga što zaposleni dobija. Predlažemo da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-monoksida”, kazao je šef Misije MMF-u u Crnoj Gori, Martin Petri.

Da je javni dug visok znaju i u Ministarstvu finansija, ali kažu da očekuju da će do 2020. godine značajno biti smanjen.

MMF je predložio i smanjenje izdavanja za penzije, a u Ministarstvu finansija kažu da Penzioni fond ima nedostatak od preko 30 odsto sredstava i da nije realno očekivati prije 1. januara narende godine da se to uradi.

Guverner Radoje Žugić kaže da su sve banke u Crnoj Gori u prošloj godini značajno unaprijedile poslovanje. Nakon sastanka je saopšteno i da nema potrebe za aranžmanom naše države sa MMF-om.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor