Mljekarima odobrena pomoć za jun i jul

Vlada Crne Gore odobrila je pomoć mljekarskom sektoru za jun i jul u iznosu od 210.736,93 eura, a koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Sredstva opredijeljena za pomoć mljekarskom sektoru biće dodijeljena u vidu jednokratne pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom mlijeka u iznosu od 0,02 eura/litru predatog, odnosno prerađenog mlijeka.

Proizvođačima koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama sa 0,02 eura/litru biće dodijeljena sredstvca za jun i jul 2021. godine, na osnovu spiskova za premije za ta dva mjeseca, a proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine.

„Iz navedenog proizilazi da subvencija od 0,02 eura/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 44.166,80 (2.208.340lit x 0,02 eura) za jedan mjesec. Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od 0,02 eura/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine daje iznos od 61.201,66 eura (3.060.83,89 lit x 0,02 eura)“, navedeno je u Informaciji o potrebi pružanja pomoći proizvođačima mlijeka koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede konstatovalo je da u vrijeme pandemije koronavirusa i smanjene proizvodnje stočne hrane u prethodnoj godini bilježimo konstantan rast cijena stočne hrane na tržištu. Tendencija rasta se očekuje do početka nove žetve, kada se očekuje stabilizacija cijena.

Kako je objašnjeno u Informaciji, osnovni razlog skuplje cijene stočne hrane u Crnoj Gori nego u regionu je to što se cjelokupna koncentrovana stočna hrana uvozi.

„Jedan od sektora koji je naročito pogođen okolnostima nastalim kao posljedica epidemije bolesti kovid-19, jeste i sektor mljekarstva u kom je došlo do značajnog poremećaja usljed rasta cijena koncentrovane stočne hrane na tržištu, prekomjernog stvaranja zaliha proizvoda u skladištnim prostorima do skoro njihovog maksimalnog kapaciteta. Sveukupna situacija negativno utiče na najranjivuju kariku lanca u proizodnji mlijeka, odnosno primarne poljoprivredne proizvođače, čiji je dohodak u ovom trenutku ugrožen usled fluktuacije cijena koncentrovane stočne hrane“, ističe se u informaciji.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor