,,Mladost“ iz Bijelog Polja primjer jedne propale prodaje

Nekadašnja fabrika obuće „Mladost”, koja se nekada zvala, „Beograd” pravi je primjer nemara prema imovini. Fabrika koja je nakada upošljavala više od 360 radnika u Bijelom Polju, danas zjapi prazna.

                           Bivši direktor fabrike Milorad Rmandić, inače aktuelni potpredsjednik opštinskog Socijalnog savjeta, kazao je da je objekat napušten i izložen propadanju.
Fabrika je nastala od nekadašnje Industrije obuće „Beograd” jer je pod tim nazivom poslovala do 1991. godine. Od tada je odlukom centralnog Radničkog savjeta u Beogradu promijenila naziv u „Mladost”. Poslovala je uspješno do prije uvođenja stečaja 14. marta 2007, koji je okončan prodajom godinu kasnije – kazao je Rmandić, dodajući da je u tim prosperitetnim vremenima bilo uposleno više od 360 radnika.
Prema njegovim riječima, kupac iz Herceg Novog dao je objekat pod hipoteku da bi reprogramirao kredit.
Sve mašine iz fabrike su prodate, čak i instalacije i radijatori. Sasvim je evidentno da je objekat u lošem stanju, a nepoznato je šta vlasnik planira s njim. Jedino je poznato da Opština nema ingerencije nad tim. Shodno DUP-u, taj prostor svakako treba privesti namijeni, a nikako dozvoliti da se postojeći objekat još više ruinira. To je jedna situacija koja nikome ne odgovara – ocijenio je Rmandić.
Bivša radnica Ljiljana Tomović podsjetila je da su prilikom zaključivanja ugovora o prodaji cjelokupne imovine fabrike, stečajni upravnik Čedo Gospić i vlasnik firme „PKB Herceg Novi Zelenika” Panto Vučurović najavili da će se na tom prostoru izgraditi moderni tržni centar i da će biti zaposleno dosta radnika, odnosno da će tu biti mjesta i za nekada zaposlene u fabrici „Mladost”.
Prilikom zaključivanja ugovora, Gospić je saopštio da se na licitaciju za kupovinu „Mladosti“ osim firme iz Herceg Novog, prijavilo i preduzeće „Voli” iz Podgorice. „Voli” je ponudio 1.521.000 eura, kolika je bila početna cijena, dok je PKB licitirao za iznos 1.532.000 eura. Za kupca je izabrano preduzeće iz Herceg Novog, jer je ponudio cijenu veću za 11.000 eura. Smatramo da je postignuta dobra cijena koja može da podmiri sva potraživanja povjerilaca. U ugovoru je precizirano da prilikom zapošljavanja prednost imaju radnici koji su radili u „Mladosti” – podsjetila je Tomovićeva.
Iako pompezno propraćena prodaja koja je davala optimizam da će fabrika početi da radi u nekom drugom kontekstu i smanjiti stopu nezaposlenosti u gradu pod Obrovom nije se obistinila. Od tada je objekat izložen propadanju i jedini stanari iza kapije zarasle u korov, jesu pacovi, zmije i ostale razne životinje.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor