MLADI LIBERALI POKAZALI PRIMJER SARADNJE U SARAJEVU: ANJA ADAMOVIĆ na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji

Predsjednica Mladih Liberalne Partije Opštinskog odbora Bijelo Polje Anja ADAMOVIĆ  je polaznik treće generacije Regionalne liberalne političke akademije“  čiji je prvi modul održanu Sarajevu je, od 19. do 25. marta 2018. u organizaciji Fondacije Boris Divković iz BiH i Center Party International Foundation iz Švedske.

Akademija obuhvata  tri modula – Sarajevo, Zagreb i Bruxelles u kojemu će između ostalog, biti organizovan posjet Evropskom parlamentu.                                                    Treća generacija RLPA-e okupila je mlade iz šest država regije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, koji su na prvom modulu raspravljali o ideologiji, liberalizmu na prostoru Zapadnog Balkana, političkoj kulturi i sistemu, problemima društva u zemljama učesnicama te načine na koji ti problemi mogu biti riješeni Oni su se ovom prilikom obavezali da će se u narednom periodu zajedničkim snagama boriti za promovisanje liberalnih ideja, borbu protiv nacionalizma, fašizma i šovinizma, poboljšanju života mladih u regionu kao i za pomirenje mladih u regionu koje će biti primer starijima za dalju normalizaciju odnosa u regionu.

Teme prvog modula ove akademije su bile ideologija i problemi društva koji su prisutni u zemljama učesnicama, kao i načinima kako ih rešiti. Na ovogodišnjoj RLPA učestvovalo je dvadesetčetvoro mladih aktivistkinja i aktivista iz devet stranaka iz celog regiona, pored predstavnika Liberalne Partije Crne Gore učesnici su bili iz  Foruma mladih NOVE , Hrvatska narodna stranka, GLAS, Pametno, Naša stranka, Liberalno demokratska partija Makedonije,  Alternativa i Liberalno demokratska partija.

Predstavnici Liberalne Partije na ovoj trećoj generaciji RLPA-e bili su Anja Adamović, predsjednica Mladih Liberalne Partije Bijelo Polje,  Milić Popović Predssjednik Mladih Liberala Podgorice i Jovana Nikolić

Regionalna liberalna politička akademija je jako dobra prilika za mlade, politički aktivne ljude sa , da dosta nauče o sprovođenju liberalnih ideja u državama iz kojih dolaze, kao i prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje, kako na privatnom, tako i na političkom i poslovnom planu.

Cilj Akademije je osnaživanje mladih ljudi, pružanje znanja i vještina istima te pomoć u daljnjem političkom angažmanu u strankama iz kojih dolaze. Tokom modula, učesnici kroz interaktivna predavanja i radionice imaju priliku sami kreirati programe i aktivnosti koje su bitne za njihov daljnji politički angažman, a rezultat Akademije je implementacija projekata koje će polaznici iz pojedinih zemalja pripremiti do posljednjeg modula.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor