Mještani Talanovca pola vijeka čekaju asfalt

Ako se ne pristupi rješavanju infrastrukturnih problema, kao što je asfaltiranje puteva, onda ovdje ubrzo neće imati ko koga da sahrani, jer narod zbog loših uslova života sve više napušta svoj zavičaj – poručuju žitelji

         TALANOVCI, FOTO: D.J./ – TALANOVCI, FOTO: D.J.

I pored brojnih zahtjeva i obećanja mještani zaseoka Talanovac, smještenog na četvoromeđi sela Bojoviće, Božiće, Košutiće i Đuliće već pet decenija čekaju da se izvrši asfaltiranje puta koji od njihovih kuća, u dužini od oko četiri kilometra, vodi do Andrijevice.

-Sve čuke oko Podgorice i drugih gradova odavno su dobile asfalt. Za razliku od njih mi  skoro pet decenija slušamo prazna obećanja o modernizaciji našeg puta, iako smo od grada udaljeni manje od pet kilometara. Sada nam je ostalo samo da pozovemo odgovorne u Crnoj Gori da krenu svojim luksuznim automobilima iz Andrijevice ka našim kućama i uvjere se da je prosto nemoguće prokrstariti kroz selo sa motornim vozilom, a da ono de doživi neko ozbiljnije oštećenje – navode mještani.

Iz lokalne uprave ističu da će razmotriti mogućnost da ove godine asfaltiraju dio ovoga puta, navodeći da u tom pravcu očekuju pomoć nadležnih državnih institucija.

Putna mreža u našoj opštini zahtijeva velika ulaganja, jer imamo dosta makadamskih puteva. Nastojaćemo da u narednom periodu modernizujemo i put ka Talanovcima i ostale saobraćajnice – naveli su iz lokalne uprave.

Mještaniu ističu da su početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka sopstvenim sredstvima izvršili proboj naznačenog puta  i da su nakon toga uložili dosta i truda i rada da održavaju njegovu  prohdnost.

-Put su pravili naši djedovi i očevi, koji nijesu više među živima. Radovi su zbog specifičnosti terena iziskivali dosta i rada i materijalnih sredstava. Pojedinci su ulgali natprirodne napore da akciju proboja puta dovedu do kraja  Tada su mnogi od nas bili djeca i nijesmo mogli ni da sanjamo da ni do današnjih dana nećemo imati, ako ne asfaltni, onda barem dobar nasut i uvaljan makadamski put. Sad počinjemo da se pribojavamo da ni naša djeca i unučad neće dočekati da put do Talanovca bude asfaltiran – naglašavaju mještani.

Poručili su da država mora da povede računa o andrijevičkim selima ukoli ne želi da ona ostanu pusta.

Ako se ne pristupi rješavanju infrastrukturnih problema kao što je asfaltiranje puteva onda ovdje ubrzo neće imati ko koga da sahrani, jer narod zbog loših uslova života sve više napušta svoj zavičaj. To je dovoljan signal da država donese posebnu strategiju za razvoj seoskog područja, dok za tako nešto ne bude kasno – istakli su mještani Talanovca.

Izvor:dan.co.me

D.J.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor