Mještani Kraljskih Bara očekuju hitnu reakciju nadležnih ili ostavku ministra

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove obišli su lokaciju predviđenu za izgradnju mHe u Kraljskim Barama i upoznali se sa svim nepravilnostima vezanim za ovaj projekat, na tamošnjim rijekama, na koje mještani upozoravaju od jula prošle godine. Kako je ovo druga inspekcija, očekuju hitnu reakciju nadležnih i zaustavljenje radova ili ostavku ministra Ratka Mitovića.

Mještani Kraljskih Bara obavještavaju da su lokaciju obišli ekološki inspektor Dejan Filipović i inspektor za vode Miloš Vujačić, a po zahtjevu Ministarstva kapitalnih investicija.

“Inspektorima prisutni mještani su ukazali na sve nepravilnosti, odstupanja od dokumentacije, kao i očiglednu devastaciju prostora uz vodotoke. Inspektori su mogli da vide da je gradnja MHE “Crni potok” započeta na vodotoku Čestogaz za koji ne postoji ni jedna građevinska dozvola, te da vodotoci Crni potok, Čestogaz i LjubašƟca ne pripadaju vodotoku Crnja, a za koju je izdata koncesija 2008.g. Takođe, inspektori su imali i uvid da neki radovi upisani u inspekcijskim izvještajima iz 2016/17. godine danas postoje na terenu. Mještani su inspektorima ukazali na nedosljednosti u građevinskim dozvolama, uništenju životne sredine i erozije izazvanih započetim radovima na izgradnji MHE, te krađu vodotoka, kao i dijelom ukopane, zavarene i postavljene cijevi od 81cm na mjestu gdje su dokumentacijom predviđene cijevi od 55cm”, navodi se u saopštenju MZ Kraljske Bare.

Kako dodaju na sve ovo mještani ukazuju od jula prošle godine, pa se pitaju zašto se inspektor za vode, koji je tvrdio da je bio na ovom terenu 30. jula prošle godine nije u tadašnjem izvještaju naveo devastaciju vodotoka Čestogaz, te nepravisnosti sa ukopavanjem cijevi, te zašto nije obišao cijeli vodotok zbog kojeg je podnijeta prijava, jer ove cijevi su i tada bile na terenu.

“Pošto je inspektor za vode ovog puta ‘vidio’ ove cijevi nakon 10 mjeseci, mještani se pitaju, da li će po službenoj dužnosti obavijestiti nadležne organe i građevinsku inspekciju da se na terenu nalaze cijevi koji su van gabarita propisanih u dokumentaciji, te da se gradnja obavlja na vodotoku za koji ne postoji ni jedna dozvola, i pod hitno zaustaviti započetu gradnju i procesuirati koncesionara. Upravi za inspekcije i ostalim državnim organima postavljamo pitanje zašto njihovi službenici na teren izlaze bez potrebne dokumentacije, topografskih ili satelitskih mapa, glavnih projekata, dozvola, posebno ako za to postoji obimna i dostupna dokumentacija i ako je slučaj prijave već uveliko poznat tom organu? Da li je to zbog toga da bi se kasnije izvještaji pisali duže, proces izrade trajao, a izvođačima radova ‘dalo’ vrijeme da i dalje rade van zakona i dozvola?”, pitaju se u MZ.

Zbog svih dosadašnjih radnji inspekcijskih organa, oni su pozvali Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ministra Ratka Mitrovića, da javno objavi nalaze ovih inspektora, te upozna cjelokupnu crnogorsku javnost transparentno sa slučajem izgradnje MHE u Kraljskim Barama, koje je i sam svojevremeno projektovao.

“Pozivamo ministra da objasni zašto nije preduzeo nikakve radnje iz svojih nadležnosti u vezi sa gradnjom MHE u našem kraju, koje prate velike neregularnosti i mutne radnje. Cilj nam je da se zaštite resursi, interesi države i život mještana”, navode u u saopštenju.

Kako ističu, da li ministar ne reaguje jer je kumovski i interesno (bio) vezan za koncesionara koji pokušava da gradi MHE mimo većinske volje lokalne zajednice, mještana i vlasnika imanja i mimo dozvola i zakona Crne Gore.

“Čudi i ranije izjava sekretara Ministarstva Mrdaka, koji je izjavio da Elaborate zaštite životne sredine nijesu obavezni da poštuju koncesionari i izvođači, pa se postavlja pitanje zašto se ti dokumenti prave. Mještani se pridružuju zahtjevu ekologa i NVO sektora – da ministar podnese ostavku. Pozivamo sve državne službenike i zaposlene u ministarstvima, nadležnim insƟtucijama i inspekcijama koji se bave ovom problematikom, a kojima je stalo do poštovanja zakona i očuvanja države, da spriječe krađu prirodnog bogatstava Crne Gore i zaštite životnu sredinu ovog kraja i lokalne zajednice u korist cjelokupnog stanovništva Crne Gore i budućih naraštaja”, naglašavaju u MZ Kraljske Bare.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor