Mještani Konjuha nisu se prepali od privođenja, neće dozvoliti dalju sječu šume

Poručujemo da ne damo više nijedan pedalj, nijednu bukvu, jer ovdje se radi o odbrani života i prava na život, kazao je Strado Babović

U prisustvu predstavnika Opštine, predstavnika brojnih nevladinih organizacija i gostiju, mještani potkomovskih sela su sa protesta održanog juče u Konjusima od nadležnih institucija zatražili da što hitnije preispitaju koncesione ugovore koje je država sklapala sa koncesionarima i da zaustave svaku dalju sječu šume na tom prostoru. Oni su ujedno zahtijevali da se što prije, u cilju sprečavanja daljeg uništavanja šume, vodoizvorišta i putne infrastrukture, inicira izmjena zakona koji se tiču upravljanja državnim resursima. Podsjetili su da su prije nekoliko dana brojni mještani potkomovskih sela privedeni u andrijevičku Stanicu policije, poručujući da ih to nije obeshrabrilo, već da su poslije svega još istrajniji u namjeri da golim životima brane ono što su im preci ostavili u amanet.

”Direktor andrijevičkog Komunalnog preduzeća Migo Čukić kazao je da se „prirodnim bogatstvima ne pita Vlada nego narod“

– Mi nijesmo danas ovdje da bismo jedni drugima prebrojavali krvna zrnca i da bismo se politički dijelili, već da odlučno kažemo – dosta je bilo pljačke naših prirodnih bogatstava. U tome imamo podršku od lokalne uprave, ali nemamo od Uprave za šume od koje je došlo čitavo ovo zlo. Zbog toga odgovorne u Upravi za šume molimo da zaustave dalju sječu šume i time spriječe uništavanje ovog kraja – istakao je Sveto Babović.

image

Podrška mještanima stiže sa svih strana-Jovović

S njim se saglasio i Strado Babović, poručujući da mještani neće više dozvoliti da se remeti priroda i da se izazivaju ekološke i druge katastrofe.

– Mi tražimo od predstavnika lokalne uprave da se odupru pritiscima ljudi koji, sjedeći u toplim kabinetima i foteljama, potpisuju raznorazne ugovore sačinjene bez ikakvih stručnih analiza. Tražimo da slušaju glas naroda koji ih je izabrao. Treba da znaju kakvim se rizicima izlažu ovi prostori dok se vrši eksploatacija šume. Poručujemo da ne damo više nijedan pedalj, nijednu bukvu, jer ovdje se radi o odbrani života i prava na život – kazao je on.

Šumska mafija obesmislila ekološku državu

Milorad Mitrović iz pljevaljske NVO „Breznica“ kazao je da i događaji u Potkomovlju potvrđuju da postoji šumska mafija i da su pogaženi svi principi koji su Crnu Goru preporučivali za ekološku državu.

– Iz Uprave za šume godinama tvrde da u Crnoj Gori ne postoji šumska mafija, a svi građani dobro znaju da postoji hobotnica koja ima sve oblike organizovanog kriminala i koja je pružila svoje pipke u svaki ćošak ove zemlje. Mi ove godine slavimo 30 godina ekološke države Crne Gore. Pitam vas da li iko više vjeruje u tu ideju i taj razvojni pravac ove države?! Termiti i skakavci svih ovih 30 godina su do te mjere obesmislili tu ideju da danas stranci pričaju viceve o Crnoj Gori kao ekološkoj državi – naglasio je Mitrović.

 

Direktor andrijevičkog Komunalnog preduzeća Migo Čukić kazao je da se „prirodnim bogatstvima ne pita Vlada nego narod“.

– Poručujemo da za naša prirodna bogatstva nijesu nadležna ministarstva nego mi, jer mi tamošnje ministre biramo, ali isto tako možemo i da ih smijenimo. Treba sagledati interese nas koji ovdje jedva preživljavamo. Poruka je jasna – preispitajte nakaradne ugovore o koncesijama. Ovo je naše, nije ni Vlade ni ministra ni koncesionara, ovdje mi branimo svoje – naglasio je Čukić.

image

Sa jučerašnjeg protesta-Jovović

U ime drvoprerađivača iz Plava govorio je Rašid Marković, ističući da su nakaradni zakoni i ugovori iselili narod sa ovih prostora.

– Ovo je velika sramota da mi u 21. vijeku moramo dokazivati da je naše nešto što je naše. Evidentno je da je šumska mafija potpomognuta svim institucijama i kapacitetima države. To je nažalost istina, jer smo mi to u Plavu uvidjeli na sopstvenom primjeru. S prirodnim resursima nestaje narod sa sjevera i to je državni udar. Odlaze balvani i mi s njima, što je manje balvana i nas manje ima. Zato vas pozivam da u što većem broju odemo pred Vladu kad se bude proslavljalo 30 godina ekološke države i kažemo – dosta je bilo – poručio je Marković.

Velika pljačka

Drvoprerađivač iz Plava Edin Šarkinović kazao je da zbog svoje ekonomske računice koncesionari nanose ogromne štete i državi i lokalnom stanovništvu.

-Jedan kamion koncesionara preveze u prosjeku oko 40 kubika balvana. Ta drvna masa se prodaje za oko 4.000 eura i ta sirovina ide preko granice. Kad bi taj jedan kamion građe lokalni drvoprerađivači pretvorili u neku uglačanu dasku, imali bi prihod od oko 12.000 aura, a ako bi od tog drveta uradili patos imali bi 20.000 eura. Ujedno bi imali otpad od drveta koji se može dodatno unovčiti. Takođe, država bi preradom tog drveta uzela četiri puta veći prihod po osnovu PDV-a, u odnosu na ono što daje koncesionar. Uz to, određenim vidom poluprerade zaposlio bi se značajan broj radnika, što sve zajedno ukazuje da je posrijedi velika pljačka i naroda i države – naveo je Šarkinović.

Na skupu je govorio i predsjednik Mjesne zajednice Gornje Luge Božo Ćulafić, pozivajući okupljene da kroz radikalizaciju protesta istraju u svojim zahtjevima.

 

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor