Search
Close this search box.

Mjesečno pomoć traži oko 600 porodica iz Rožaja

Pomoć traže različite kategorije stanovništva od samohranih roditelja, do onih sa minimalnim primanjima, pa do zaposlenih koji ogroman dio svojih zarada daju na otplatu kredita, ističe Džemil Ademagić sekretar Crvenog krsta Rožaje.

Iz Opštinske organizacije Crvenog krsta u Rožajama naglašavaju da su tokom prošle godine imali povećan broj zahtjeva za pomoć, te da su podijelili ukupno 1.238 paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama. Pripadnicima romske i egipćanske (RE) populacije uručili su 13 paketa, osobama starijim od 65 godina pomogli su sa 478 paketa, dok su ostatak pomoći raspodijeli porodicama koje su lošijeg imovnog stanja. Prema riječima Džemila Ademagića, sekretara rožajske organizacije Crvenog krsta pomoć koju distribuiraju ugroženima uglavnom dobijaju od Crvenog krsta Crne Gore.

– Osim domicilnom stanovništvu pomoć dijelimo i migrantima kojih u posljednje vrijeme ima sve više, a koji se kod nas ne zadržavaju već našu opštinu prođu na proputovanju za zemlje Zapadne Evrope. Migrantima isključivo dijelimo hranu, higijenska sredstva i pakete prve pomoći. Kada je riječ o pomoći sa lokalnog nivoa,  nadamo se da će u ovoj godini biti izdvojeno mnogo više sredstava za našu organizaciju.Krajem prošle godine smo imali podršku od dijaspore i od te pomoći uspjeli smo da obradujemo tridesetak mališana sa smetnjama u razvoju kao četrdesetak najmlađih iz najsiromašnijih porodica – kaže Ademagić za “Dan”.

On naglašava da su tokom prošle godine na spisku imali između 500 i 600 porodica koje su skoro svakog mjeseca tražile da im se na neki način pomogne.

Organizovali edukativne radionice za osnovce

Na mjesečnom nivou imali smo konstantan priliv novih porodica i to između četiri ili pet, koje su tražile pomoć. Radi se o različitim kategorijama stanovništva od onih najranjivijih, kao što su samohrani roditelji, do onih sa minimalnim primanjima, pa do zasposlenih koji ogroman dio svojih zarada daju na otplatu kreditnih zaduženja. Ne možemo reći da je socio-ekonomska situacija u opštini Rožaje alarmantna, ali možemo konstatovati da je zabrinjavajuća s obzirom na broj porodica koje nam se obraćaju za pomoć povremeno ili svakodnevno – konstatuje Ademagić.

Osim hrane i higijenskih sredstava, rožajska organizacija Crvenog krsta tokom prošle godine vršila je i raspodjelu odjevnih predmeta i školskog pribora.

– Naši predstavnici su prošle godine bili aktivni i na drugim poljima pa su tako održali prezentacije edukativnog karaktera za sve učenike osmog i deveto razreda na području opštine.Predavanja su se odnosila na preventivno djelovanje i predupređivanje bolesti zavisnosti – naglašava Džemil Ademagić.

On naglašava da je Opštinska organizacija Crvenog krsta u decembru poršle godine, posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, obezbijedila pomoć za stotinu porodica. Isto tako, naglašava Ademagić, tokom avgusta i septembra su kroz sabirne akcije prikupili namirnice koje su raspodijelili na 117 porodica.

On dodaje da su tokom minule godine, zahvaljujući donacijama Crvenog krsta Crne Gore, podijelili jednokratne novčane vaučere u dva navrata za ukupno 104 porodice u socijalnoj potrebi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor