Mitrović: Utvrditi šta ubija životinje na deponiji Jagnjilo

Neophodno je utvrditi da li neki od otrovnih gasova koji se oslobađa iz deponije ubija životinje, kaže Milorad Mitrović

Iako se broj uginulih životinja u neposrednoj blizini deponije Jagnjilo uvećava, nadležne inspekcijske službe ništa ne preduzimaju kako bi se ispitao uzrok te pojave. Naime, prije deset dana na pomenutoj lokaciji su pronađene četiri uginule divlje svinje i lisica, da bi se prije nekoliko dana utvrdilo da su uginuli i psi. Trenutno, pored samog magistralnog puta Pljevlja-Prijepolje nalazi se deset uginulih životinja. Ekolozi vjeruju da se radi o uginuću koje je izazvao neki otrovni gas. Međutim, na njihove pozive inspekcijske službe nijesu reagovale.

– Neophodno je utvrditi da li neki od otrovnih gasova koji se oslobađa iz deponije ubija životinje. Na deponiji Jagnjilo laporcem je zatrpano na hiljade tona čvrstog otpada i postoji mogućnost da sada probija iz deponije neki veoma opasan gas, koji se pojavljuje pri samoj površini zemlje. Na ljude ne djeluje štetno, ali životinje uginu, kaže izvršni direktor „Breznice“ Milorad Mitrović i objašnjava da ova organizacija nema mogućnost da sama utvrdi šta su uzroci trovanja životinja.

-Već smo o svemu obavijestili ispekcijske službe u opštini Pljevlja, jer je neobično na koji se način dešava uginuće životinja. Uputili smo poziv Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da reaguje. Nažalost, na terenu niko ne reguje, kaže Mitrović.

Prije nekoliko dana pojedini mještani okolnih sela tvrdili su da je na toj lokaciji uginula i jedna ovca. I mještani vjeruju da se radi o pojavi nekog otrovnog gasa.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor