Mitrović: Pojačati mjere nadzora inspekcijskih organa

Ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma prof.dr. Ratko Mitrović za portal sjevercg, a povodom katastrofalnog stanja u kojem se nalaze obale Lima na području Bijelog Polja, je kazao  da cijeni da aktivnosti na eliminisanju ovakvih odlagališta moraju da budu upotpunjene izgradnjom infrastrukture, postavljanjem kontejnera u koje bi građani mogli da odlažu otpad, kao i pojačanim mjerama nadzora inspekcijskih organa.

      Foto: Euromost, obala Lima na području Bijelog Polja

On je, nakon što je odbio da odgovori na pitanja novinarke portala ,,Sjevercg“ ,tokom njegove posjete Đalovića pećini, svoje odgovore juče proslijedio pismenim putem našem portalu

Na naše pitanje šta Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma planira uraditi po pitanju rijeke Lim, na području Bijelog Polja, koja je ugrožena sa svih strana, od smeća, kanalizacionih cijevi, industrija mesnih preradjivača, javnih ustanova da li je Ministar do sada obilazio ovu rijeku na području Bijelog Polja, isti odgovorio:

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma daje poseban značaj rješavanju pitanja neuređenih odlagališta i u saradnji sa opštinama pokušava riješiti ovaj problem. U tom smislu, pokrenuto je niz aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije i saniranju posebno neuređenih odlagališta koja su koristila komunalna preduzeća u Crnoj Gori.

U oblasti upravljanja otpadom u okviru saradnje sa EBRD-om u završnoj je fazi izrada Predstudije izvodljivosti za izgradnju regionalnog centra upravljanja otpadom u opštini Bijelo Polje koji će opsluživati opštine na sjeveru Crne Gore (Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Rožaje, Plav, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Mojkovac, Kolašin i Žabljak).

U opštini Bijelo Polje izgrađen je glavni gradski kolektor u dužini od 6 km do lokacije budućeg postrojenja, vrijednosti 3.110.803,61 eura, koji je finansiran u potpunosti iz grant sredstava obezbijeđenih iz IPA 2011. U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda u Bijelom Polju. Tender za projektovanje i izgradnju će biti raspisan do kraja godine, navode na kraju svog odgovora iz ovog Ministarstva.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor