Mitropolija: Sveštenici se ne osjećaju bezbjedno, strasti su uzavrele

Naše sveštenstvo ničim nije dalo povoda za ovakav vid agresije, piše u saopštenju

Crkvena opština Cetinje Mitropolije crnogorsko primorske saopštila je, povodom nedavnih napada, da se u pojedinim momentima sveštenici i crkveni službenici ne osjećaju sasvim bezbjedno.

Oni očekuju od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja.

Iz MCP su podsjetili na incident koji se desio u nedjelju 27. juna ispred Vlaške crkve na Cetinju, kada je Cjedan Cetinjanin verbalno napao i da taj prekršaj još uvjek nije sankcionisan.

– Verbalni napadi su bili prijeteći i napadač se kretao u pravcu crkvenjaka na takav način da je sveštenstvo moralo da sprječava mogućnost fizičkog napada – i to ispred svog radnog mjesta. Za takav stav i aktivnost sveštenstvu su se zahvalili i policajci – čiji su posao, u jednom trenutku morali, silom prilika, da obavljaju. Sve se ovo desilo nedaleko od Cetinjskog manastira gđe smo, prije neki dan, mogli čuti povike i psovke na monahe i manastirske radnike, sa praga najveće pravoslavne svetinje u Crnoj Gori, a od strane šačice neobuzdanih građana. Od ovih lokaliteta, nijesu daleko prostorije đačkog internata Cetinjske bogoslovije gđe je, pod razjašnjenim okolnostima, došlo do verbalnog napada na đake bogoslovije i u čijoj blizini je demoliran automobil cetinjskog prosvetnog radnika, vjernika Mitropolije Crnogorsko-primorske – navode u MCP.

Ova nabrojana fakta potvrđena su, kažu, zvaničnim saopštenjima policije i video-snimcima koji su dostupni svima.

– I sve se ovo zbilo u razmaku od nepuna dva mjeseca. Pa opet, Bogu hvala, to su pojedinačni incidenti nekolicine neznavenih ili zavedenih lica, koji se ni u kom slučaju ne mogu smatrati reprezentima našeg zajedničkog grada Cetinja. Zanemarljivost broja ovih izgrednika ne može promjeniti ni uvećati njihova medijska galama, ali je jedno sigurno: u pojedinim momentima sveštenici i crkveni službenici se ne osjećaju sasvim bezbjedno sve dok se ovakvi izgredi ne sankcionišu po redu i zakonu koji mora biti jednak za sve. Naše sveštenstvo ničim nije dalo povoda za ovakav vid agresije, nego je naprotiv, u svim smutnim vremenima uvjek pozivalo na mir i slogu. Očekujemo od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja -poručuje MCP.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor