Miriše na rekord: Za jedan dan preko Dobrakova ušlo 13.000 vozila iz Srbije

Ako se po jutru dan poznaje, glavna turistička sezona u Crnoj Gori biće uspješna. U četvrtak, 1. jula, samo preko graničnog prelaza Dobrakovo u Crnu Goru je ušlo 13.000 putničkih automobila, saznaje portal Investitor s ovog prelaza.

Ova vijest će biti posebno bitna Vladi Crne Gore, koja očekuje da ova godina bude makar 60% rekordne iz 2019. godine. Prema nedavnim procjenama Ministarstva ekonomskog razvoja, u Crnoj Gori boravi oko 58.000 gostiju, uglavnom iz zemalja regiona, što čini čak 80 odsto prometa od prije dvije godine.

Vlada je ranije liberalizovala ulazak za turiste iz regiona, ali i iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Današnjim mjerama se širi lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru mogu da uđu bez testova ili dokaza o vakcinaciji protiv korona virusa i od 3. jula u Crnu Goru slobodno mogu da uđu i državljani SAD-a i Kanade.

U Budvi trenutno boravi oko 22 hiljade gostiju, jun ispunio očekivanja

Mediabiro je javio da u Budvi trenutno boravi oko 22 hiljade gostiju a broj posjeta je na nivou od oko 55 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

To je potvrdila Ivana Rebić iz Turističke organizacije Budva.

„Polovina gostiju je smještena u kolektivnom smještaju dok se druga polovina nalazi u privatnom odnosno individualnom smještaju“, kaže ona.

Što se strukture gostiju tiče, u Budvi je trenutno najviše gostiju iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Kazahstana, Poljske, Moldavije, Izraela, Turske. Litvanije i Francuske.

Istakla je kako je jun ispunio sva očekivanja te da je popunjenost bila na oko 55 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

„Popunjenost hotela je na 90 odsto u odnosu na 2019. dok je osjetno manja posjeta u privatnom smještaju. Međutim, smatram da će i tu doći do povećanja broja posjeta jer se očekuje dolazak gostiju iz regiona“, kazala je ona.

Najave za naredni period su, ističe, za sada dobre.

„Posebno nas raduje činjenica što je Crna Gora od 1. jula na zelenoj listi zemalja EU, pa se u narednom periodu može očekivati povećan broj dolazaka sa tih tržišta“, kaže ona i napominje da je ipak najbitnije da sačuvamo stabilnu epidemiološku situaciju.

Rebić je kazala i kako u narednom periodu planiraju i organizaciju lokalnoh manifestacija, sve u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

Ekipa Mediabiroa pitala je turiste kako su zadovoljni boravkom u Budvi. Odgovori su gotovo identični – Budva je predivno mjesto za ljetovanje.

Turista iz Ukrajine rekao je da je Budva nevjerovatno mjesto, da se dobro provodi i svima preporučuje da dođu.

Turistkinja iz Banja Luke, kazala je da joj je lijepo u Budvi i da svake godine dolazi na ljetovanje.

„Ne kupamo se baš u Budvi, idemo na okolne plaže. Što se tiče smještaja uglavnom dolazimo u iste apartmane i zadovoljni smo. Budva je okej, mi se tu pronalazimo“, kazala je ona za agenciji Mediabiro.

I bivši crnogorski golman Vukašin Poleksić ovih dana boravi u Budvi.

„Svima bih preporučio Budvu, iz godine u godinu je sve ljepše i ljepše“, poručio je on.

Izvor: PV Informer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor