Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umjetnica našeg doba

Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardašijan, rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival „Krokodil“, koji se održava sljedećeg vikenda u Beogradu.

Autentična zvijezda jugoslovenske kinematografije svojim ulogama je obiljležila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umjetničke scene. Mira Furlan već godinama živi u SAD, gdje je ostvarila nekoliko uloga, među kojima se izdvaja ona u holivudskom serijalu „Babilon 5“.

Glumica u Los Anđelesu predaje na Odsjeku „Liberal art and science“ njujorške Akademije za film. Mira Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih djelova svijeta.

„Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svijet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Saudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije… Perspektive su uvijek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični“, kaže Mira Furlan.

Prema njenim riječima, studenti joj daju uvid u svijet novih tehnologija i socijalnih medija.

„To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osjećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam dio takozvanog „liberal art & science“ odsjeka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baba je uvijek govorila da čovjek treba da vježba svoj mozak. Važno je ne zarđati“, kazala je Mira Furlan.

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koje ona propisuje Mira Furlan kaže da je u pitanju sociološki proces s kojim treba biti veoma oprezan.

„Ideja je da nam svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za naš svijet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje“, kazala je Mira Furlan, uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

„Više ne raspoznajemo šta je istina, a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična griža savjesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svijetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu“, kazala je Mira Furlan.

Kaže da je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

„Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umjetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti?“, kaže Mira Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

„Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocjenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih poslijeratnih godina. Sjetila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dijela sebe i nekog vremena koje je zauvjek izgubljeno“, navela je ona.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor