Search
Close this search box.

Ministarstvo pravde i namjenske raspodjele materijalne pomoći

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, odnosno Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama, tokom prošle godine je u cilju pružanja finansijske podrške i namjenske raspodjele materijalne pomoći vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, a na osnovu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih dodijelio ukupno 194.000 eura vjerskim zajednicama. Na drugoj strani, programi i projekti nevladinih organizacija podržani su sa 1,4 miliona eura.

Foto: .kurir.rs
Foto: .kurir.rs

Prema podacima tog resora, najviše novca je opredijeljeno za Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i to 83.769,77 eura, a nakon njih slijedi Islamska zajednica u Crnoj Gori kojoj je pripalo 40.084,81 eura.

Organizacija CPC od države je dobila 28.045,42eura, Rimokatolička crkva (Kotorska biskupija i Barska nadbiskupija) 20.000, Jevrejska zajednica Crne Gore 18.000, a Eparhija Podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore 4.100 eura. Iz ovoga proizilazi da je država lani pomogla šest od 21 vjerske organizacije koliko ih je upisano u registar pri ministarstvu.

U izvještaju se ističe, da je ministarstvo, odnosno nadležni direktorat, realizovao aktivnosti i obaveze koje proizilaze iz potpisanih temeljnih ugovora, dokumenta koji država Crna Gora nije potpisala još sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prema navodima u izvještaju, direktorat je u prošloj godini nastavio aktivnosti na sprovođenju potpisanog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice, ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori. Usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Skupštini Crne Gore, Ministarstvo se obavezalo da vrši nadzor nad primjenom ovog zakona. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica upisana je 21 vjerska zajednica.

U izvještaju ministarstva konstatuju da je lani za projekte nevladinih organizacija isplaćeno 1.430.634,54 eura. Kako se precizira za program zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava i vladavina prava podržano je šest projekata sa 47.795,50 eura. U oblasti zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava – LGBTI osoba podržano je devet projekata sa 174.897,05 eura. Zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava manjina podržana je kroz 19 projekata sa 249.790,64 eura. U dijelu koji se odnosi na rodnu ravnopravnost podržan je 21 projekat sa tačno 250.000 eura. Najviše novca je opredijeljeno za zaštitu lica sa invaliditetom i to kroz 19 projekata sa finansijskom podrškom od 388.301,35 eura, dok je program zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava Roma i Egipćana podržana sa 319.850 eura kroz 21 projekat.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor