Ministarstvo poljoprivrede: Stočarima se može obezbijediti hitna pomoć za jun i jul

Nakon zahtjeva proizvođača iz mljekarskog sektora u kojem traže da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da im plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane, reagovali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i poručili da se stočarima može obezbijediti hitna pomoć za jun i jul.

“Povodom aktuelnog problema poremećaja na tržištu nastalog povećanjem cijene stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto stoji u namjeri da pomogne našim proizvođačima i u tom cilju preuzima sve aktivnosti kako bi pomogli i pružili podršku radi obezbjeđivanja održivosti ovog sektora”, navode iz Ministarstva.

Na današnjoj sjednici KEP-a u Vladi Crne Gore, ministar Aleksandar Stijović uputio je dodatni apel Ministarstvu finansija kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu.

“S namjerom što bolje koordinacije i pronalaženja zajedničkog rješenja danas su predstavnike udruženja stočara primili državni sekretar Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, gdje je predočeno da Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžeta može obezbjediti maksimalno sredstva za podršku za mjesece jun i jul nakon usvojenog agrobudžeta, sa obzirom da ova sredstva nisu planirana u okiru redovnih mjera i kroz njih bi bila obezbeđena hitna pomoć za ovaj sektor”, istakli su iz Ministarstva.

Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžeta može obezbijediti pomoć poljoprivrednicima

Kako objašnjavaju, predstavnici Ministarstva su iskazali razumijevanje, naglasivši da poremećaj na tržištu pogađa i druge sektore, te da će ne pristajući na ucjene uložiti maksimalne napore da u skladu sa mogućnostima pronađu rešenje i pruže podršku našim poljoprivrednicima.

“Podsjećamo da je na osnovu spiskova mljekara i sirara za april 2021. godine ukupna količina otkupljenog mlijeka od 1.666 kooperanata iznosi 2.208.340 litara. Na osnovu spiskova za premiju za preradu mlijeka na gazdinstvu prosječna mjesečna količina prerađenog mlijeka od 1.949 prerađivača mlijeka iznosi 3.060.83,34 litara”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da iz navedenog proizilazi da subvencija od 0,01 eura/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 22.083,40 eura (2.208.340lit x 0,01 eura) za jedan mjesec.

“Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od 0,01 eura/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine daje iznos od 30.600,83 eura (3.060.83,89 lit x 0,01 eura)”, ističu iz Ministarstva.

Poručuju da je važno znati da je za potrebe pružanja pomoći proizvođačima mlijeka u Crnoj Gori za 1 mjesec, na svaki jedan cent dodatne subvencije neophodno obezbijediti dodatnih 52.684,23 eura.

“Ministarstvo poljoprivrede već obezbeđuje subvenije od 0,10 eura (10 centi po litru mlijeka) kroz mjere agrobudžeta, i dodatni cent za količine preko 5000 litara mlijeka, dok većina opština subvencionira 0,02 – 0,03 eura”, sapštili su iz Ministarstva.

Napominju da Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžetskih mjera može opredjeliti za privremenu podršku od 2 centa za 2 mjeseca što iznosi 210.736,92 eura za mjesece jun i jul nakon usvajanja agrobudžeta.

“Za dodatnu podršku, sa obzirom da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe neophodna su značajna sredstva iz budžetskih rezervi. Ministarstvo finansija zbog još uvjek aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede”, navode iz Ministarstva.

Objašnjavaju da bi zahtjev stočara, proizođača mlijeka, za trajno povećanje subvencije u iznosu od 5 centi po litru predstavljao mjesečni trošak od 263.4Minist21,15 eura mjesečno ili 3.161 053,08 eura na godišnjem nivou samo za mljekarski sektor u okviru stočarske proizvodnje.

“Još jednom napominjemo da će ministarstvo učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da se da podrže poljoprivredni proizvođači, ali da nikada neće posmatrati samo jedan sektor niti ga favorizovati na bilo koji način, već svaki sektor koji se nađe u problemu tražeći i privremena i sistemska rešenja kako bi se obezbjedilo očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori”, zaključuju iz Ministarstva.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor