Ministarstvo o slučaju Vektre Jakić: Dokaz da su neophodne temeljne reforme u pravosuđu

Presuda Upravnog suda kojom se ukida rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavlja pokušaj omogućavanja nastavka dalje devastacije prirodnih resursa Crne Gore od strane koncesionara koji duguje državi više miliona eura na ime neplaćene koncesione naknade, saopšteno je iz resora Aleksandra Stijovića.

Vijeće Upravnog suda u sastavu od sudija Fadila Kardovića, Svetlane Radošević i Vojina Lazovića, juče je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede dostavilo presudu kojom je usvojilo je tužbu Vektre Jakić i poništilo rješenje Ministarstva kojim je bila potvrđena odluka Uprave za šume da raskine Ugovor o koncesiji zaključen sa „Vektrom Jakić“ D.O.O.Pljevlja 17.aprila 2007.godine.

“Iako je u ranijim istovjetnim slučajevima, kada su u pitanju drugi koncesionari, sud smatrao zakonitim i osnovanim ovakav raskid ugovora u ovom slučaju mijenja praksu i kako navodi „ne može sa sigurnošću utvrditi osnov, zakonski ili ugovorni, koji bi dao za pravo Upravi za šume (koncedentu) da raskine ugovor“. Takođe, sud navodi da se „nije bavio provjerom činjeničnog utvrđenja i razlozima za raskid (neplaćanjem obaveza i nedostavljanjem garancija)“, navode u Ministarstvu.

Iako su, ističu, upravo neplaćanje koncesione naknade i nedostavljanje garancije razlozi koji su i zakonom i ugovorom predviđeni kao osnovi za jednostrani raskid ugovora sud nije smatrao da je potrebno da iste dovede u vezu.

“Osim toga, sud je u potpunosti zanemario dosadašnju praksu i stav Vrhovnog suda u istovjetnim slučajevima na koje je Ministarstvo tokom spora ukazalo, jer je Upravni sud u svim drugim slučajevima potvrdio pravilnost postupanja upravnih organa u pogledu raskida ugovora o koncesiji u slučaju nepoštovanja ugovornih odredbi od strane koncesionara”, navode u Ministarstvu.

Podsjećaju, na raspravi koja je prethodila donošenju odluke punomoćnik „Vektra Jakić“ D.O.O.Pljevlja je tražio da Upravni sud prekine postupak jer su smatrali da taj sud nije nadležan, već Privredni sud u Podgorici pred kojim su pokrenuli spor.

“U međuvremenu Privredni sud se u tom predmetu oglasio nenadležnim nakon što je 19 mjeseci držao na snazi privremenu mjeru koja je Vektri omogućavala samovlašće u šumama za čije koriščenje nije plaćala naknadu. Po tom osnovu „Vektra Jakić“ D.O.O.Pljevlja, jedan od najvećih poreskih dužnika Crne Gore, samo na ime neplaćanja koncesione naknade za korišćenje šuma državi duguje 8,5 miliona eura uključujući kamate, pa se opravdano nameće pitanje šta je još potrebno da bi sud smatrao da postoji osnov za raskid ugovora”, navode u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, ova presuda od velikog je značaja jer može imati uticaj na mogućnost daljeg raspolaganja drvnom masom na području koje je koncesionim ugovorom ustupljeno Vektri, a gdje država već trpi velike gubitke.

Uprkos svemu, Ministarstvo će preduzeti sve što je u njihovoj moći da zaštiti jedan od najznačajnijih prirodnih resursa koji čini značajan potencijal za razvoj domaće privrede i povećanje bruto domaćeg proizvoda.

“Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinskog je značaja za dalje kretanje Crne Gore na putu evropskih integracija, a dosadašnje postupanje naših sudova u slučaju Vekre jasno pokazuju da su temeljne reforme u pravosuđu neophodne”, poručuje Ministasrtvo.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor