Ministarstvo kulture i Sindikat kulture ostvarili odličnu saradnju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić razgovarali su danas na Cetinju o implementaciji odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, potpisanog 2016, saopšteno je iz tog resora.

         „Ministar Bogdanović i predsjednik Sindikata Kalezić su istakli posebno zadovoljstvo što je nakon dugo vremena 2016.godine izrađen važan dokument kakav je Granski kolektivni ugovor za oblast kulture. Kako su istakli, za zaposlene u sektoru kulture u Crnoj Gori značajno je što je iz njega proistekao i Sporazum o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi, koji Vlada usvojila u avgustu 2017. “Ustanove su, na osnovu ovog dokumenta za 2018.godinu planirale sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 eura, koje će tokom I kvartala biti uplaćene Fondu za solidarnu stambenu izgradnju Sindikata kulture Crne Gore”, istakao je ministar Bogdanović.

Razgovarano je, kako se dodaje, i o potrebi da se obezbijedi potpuno poštovanje obaveze ustanova kulture da uplaćuju sredstva u Fond za odmor i rekreaciju Sindikata kulture, što je definisano odredbama Granskog kolektivnog ugovora.

„Predsjednik Sindikata Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića da ovu odredbu za sada poštuje samo dio ustanova i istakao da je neophodna podrška Ministarstva kulture kako bi se i ostale ustanove obavezale da izdvajaju sredstva za ove namjene.

Ministar Bogdanović i predsjednik Sindikata Kalezić razgovarali su o aktivnostima na izgradnji zgrade namijenjene zaposlenima u kulturi, koja će se graditi na Cetinju, a za koju je ranije lokaciju obezbijedila Prijestonica Cetinje. Kako je istakao predsjednik Sindikata Kalezić uskoro će se početi sa izradom idejnog rješenja i projektne dokumentacije, a početak izgradnje se očekuje u drugoj polovini 2018. godine. Dogovoreno da Ministarstvo kulture i Sindikat kulture potpišu posebni sporazum kojim će se predvidjeti da dio stanova bude namijenjen za zaposlene u ustanovama kulture, a dio za zaposlene u Ministarstvu kulture“- dodaju u saopštenju.

Sagovornici su se, kako zaključuju, saglasili da je neophodna stalna komunikacija između predstavnika Ministarstva i Sindikata, kako bi se obezbijedila potpuna implementacija odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture i sporazuma koji iz njega proističu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor