„Ministarstvo krije podatke o transankcijama preko Trezora“

Uprkos javnom obećanju da će potrošnja novca biti javna i da će biti napravljen otklon od prakse DPS-a, Ministarstvo finansija do danas nije odgovorilo niti na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS-a koji se odnosio na trošenje novca građana za vrijeme mandata ove vlade, saopšteno je danas MANS-a. Ističu da Ministarstvo u kontinuitetu ignoriše zahtjeve MANS-a da se učine javnim podaci o transakcijama koje se vrše preko državnog trezora.

MANS se, kako navode, zbog toga žalio nadležnoj Agenciji za slobodan pristup informacijama koja je do sada u svim slučajevima odlučila u njihovu
korist. Dodaju da je Ministarstvo i ove odluke Agencije ignorisalo, nastavljajući da krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

„Crna Gora do prošle sedmice nije imala usvojen budžet, već su sve isplate iz Trezora realizovane na osnovu odluka o takozvanom privremenom finansiranju koje su dosta kritikovane u javnosti. Za očekivati je bilo da će Ministarstvo finansija upravo zbog takvog, vanrednog stanja u javnim finansijama bili motivisano da svoj rad učini što transparentnijim, ali se to nije desilo. Time je Ministarstvo finansija i suštinski onemogućilo bilo kakvu
građansku kontrolu nad svojim radom, i to u periodu kada je ta kontrola zbog problema sa budžetom bila i najpotrebnija“, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a podsjećaju da je ministar finansija, Milojko Spajić, po dolasku na funkciju javno obećao da će građani biti informisani o svakom potrošenom centu, dok je iz Vlade Crne Gore poslata poruka da je slobodan pristup informacijama i saradnja sa civilnim sektorom jedan od prioriteta u njenom budućem radu.

„Nažalost, realnost je bitno drugačija jer ne samo da nema ništa od proaktivnog objavljivanja podataka o finansijama, već nakon šest mjeseci ćutanja na zahtjeve MANS-a, svjedočimo o nedostatku političke volje da se Zakon o slobodnom informacijama primjenjuje u korist javnog interesa. Od nespornog javnog interesa je da informacije o tome kako se u posljednih šest mjeseci raspolagalo državnim novcem budu javne, kao i da u Ministarstvo finansija prepoznaju zbog čega je potrebno da odmah prekinu sa DPS praksom skrivanja podataka“, navodi se.

Dodaju da je upravo takva praksa, praćenja ozbiljnim kršenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, bila imanentna svim prethodnim vladama u pokušajima da se prikriju dokazi o kršenjima zakona i mogućoj korupciji.

„MANS zbog toga poziva ministra Spajića da bez odlaganja omogući pristup traženim podacima o isplatama iz Trezora i obezbijedi puno poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama kao jednog od ključnih alata za borbu protiv korupcije i kršenja zakona“, zaključuje se.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor