Ministarstvo finansija predviđa refinansiranje kineskog kredita

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) predložiće Skupštini amandman na prijedlog Zakona o budžetu za ovu godinu, kako bi se stvorile pravne pretpostavke za reprogramiranje i refinansiranje starih kreditnih aranžmana, među kojima je i kredit u dolarima kod Eksim banke od 945 miliona dolara, saznaje Dan iz izvora bliskih Vladi. Kredit kod Eksim banke je uzet za finansiranje autoputa, koji još nije završen.

Prijedlog zakona o budžetu je u skupštinskoj proceduri od 31. marta, a poslanici bi o njemu trebalo da se izjasne sjutra.

“Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Milojko Spajić, pregovara sa partnerima iz Evropske unije u vezi sa refinansiranjem nepovoljnih starih dugova”, potvrdilo je Danu više izvora bliskih Vladi.

Prema nezvaničnim informacijama, procjena resora Vlade je da će to donijeti uštedu od preko 100 miliona eura državi Crnoj Gori. Među tim kreditima, najveći dio se odnosi na kineski kredit koji je u dolarima. Vlada pregovara da taj kredit zamijeni sa kreditom u eurima, koji bi imao povoljnije uslove od sadašnjeg. Zbog toga će i predložiti amandman kako bi imali i zakonsko pokriće ukoliko dođe do dogovora, da realizuju refinansiranje. Takođe, ukoliko se desi da se amandman ne prihvati od strane parlamentarne većine, Vlada će nastaviti pregovore o refinansiranju.

“Potrebno je da se otvori prostor za moguće refinansiranje starih dugova, uz smanjenje kamatne stope i valutnog rizika. Ne radi se o novoj pozajmici, nego o potrebi refinansiranja starih dugovanja”, kazali su nezvanično u Vladi.

U izvršnoj vlasti ocjenjuju da obaveza MFSS-a i ove vlade je aktivno upravljanje javnim dugom i zaštita od izloženosti valutnom riziku, kao i dodatno smanjenje troškova zaduživanja.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor