Ministarka zaprijetila službenicima

Iz resora Vesne Bratić Ustavnom sudu odgovorili da su akt o sistematizaciji radili bez sindikalne organizacije MPNKS jer nijedno pravo zaposlenih nije bilo ugroženo, ali nakon podnošenja inicijative jesu. Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer i predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević poručuju da se radi o opasnim i nedopustivim prijetnjama

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta otvoreno je zaprijetilo zaposlenima u odgovoru na inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, tvrde sagovornici “Vijesti”.

“…Sindikat nije ni bio potreban, jer nijedno pravo zaposlenih nije ugroženo. Međutim, podnošenjem ove inicijative, njihova prava i te kako postaju ugrožena“, navodi se u odgovoru MPNKS na inicijativu. Iz tog resora tvrde i da je iniciranje postupka “evidentna zloupotreba prava, kao i trošenje vremena i resursa sudskih organa, u ovom slučaju Ustavnog suda”.

Vlada je nedavno razmotrila inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i zaključila da Ustavnom sudu dostavi odgovor kojim se predlaže odbijanje inicijative u cjelosti, jer nije prekršen nijedan propis, niti je povrijeđeno bilo koje pravo zaposlenih.

Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer ocijenila je da su tvrdnje da će zaposlenima biti ugrožena prava zbog neke inicijative “ne samo opasne, nego govore u prilog činjenici da nova vlast (kako zakonodavna, tako i izvršna) ne razumije značaj socijalnog dijaloga i obavezu države Crne Gore, kao članice Međunarodne organizacije rada i najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU da dalje unapređuje socijalni dijalog, po kojem smo, u pravom smislu te riječi, bili lider u region”

Ona je naglasila da je bitno da kod zaposlenih postoji svijest da njihova prava nijesu ni dodijelili ni poklonili vlade ili poslodavci, već da su prava radnika da osnivaju ili da se učlane u sindikate, ali i pravo sindikata da slobodno djeluje, osnovni elementi ljudskih prava.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor