Ministar sporta Nikola Janović kao što se i pretpostavljalo, najviše sredstava dao velikim nevladinim organizacijama i NVO koje su bliske velikim

Kao što se i pretpostavljalo Ministar sporta Nikola Janović i njegov direktor za mlade Nenad Koprivica, bivši direktor  NVO CEDEM-a, najviše sredstava su kroz raspodjelu  sredstava omladinskim organizacijama za finansiranje za mlade u 2018. godini dodijelili velikim nevladinim organizacijama i  NVO koje su bliske velikim.

        Ovo je prva raspodjela sredstava za NVO u 2018. godini, nakon što su kroz izmjenu Zakona o NVO, ukinuli raspodjela sredstava za NVO od djela prihoda od igara na sreću. Kako je i isplanirano, veliki će opstati u NVO sektoru, dok će se ugasiti manje lokalne NVO koje nemaju svoje ljude u Ministarstva, ili nijesu sa velikim. Iz NVO sa sjevera smatraju, da će ovim novim Zakonom velike NVO držati monopol u NVO sektoru i da su ga iste i kreirale, da bi njih desetina vlasnika velikih NVO uz pomoć svojih ljudi u Ministarstvima kao što je Nikola Janović i njegov direktor, prihodovali što više sredstava za rad ličnih interesa.

Izvor iz NVO sa sjevera nam je kazao, da su pojedini osnivači NVO u Crnoj Gori finasijski i infrastrukturno duplo jači od kompletne opozicije, da imaju svoje ljude u svim Ministarstvima, političkim partijama, ambasadama, kao i medijima. Takodje, da imaju učešća u vlasništvu velikog broja privatnih kompanija.

                       Direktor direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i bivši direktor NVO  CEDEMA-a Nenad Koprivica

Mnoge smo NVO pitali za komentar, ali iz straha od revanšizma od strane njihovih velikih kolega niko nije smio da daje izjavu.

Jedan od predstavnika NVO koji je tražio da bude anoniman je kazao, da sve lokalne NVO moraju zajedno da dignu glas protiv monopola u NVO sektoru, jer će se sve pogasiti, gdje će najviše izgubiti gradjani na lokalnom nivou.

Ministarstvo sporta je 28.12.2017. godine na osnovu Akcionog plana za realizaciju Strategije za mlade za 2018. godinu, raspisalo javni Konkurs, br: 01-3287, za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2018. godini.

Ministar sporta Nikola Janović je na prees konferenciji kazao, da je Ministarstvo sporta, kao što je i obećalo, utrostručilo ovogodišnji budžet za razvoj omladinske politike, Janović je precizirao da omladinske organizacije putem tog konkursa, dobijaju 400 hiljada eura.

Na sajtu Ministarstva sporta, možete naći spisak organizacija kojima su Ministar sporta Nikola Janović i njegov direktor za mlade, bivši direktor NVO CEDEM-a, dodijelili sredstva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor