Milioni djece izbeglica ne idu u školu

Četiri miliona djece izbeglica ne ide u školu, što je porast od pola miliona za godinu dana, navodi se u danas objavljenom izveštaju UNHCR-a. Izveštaj pokazuje da upis djece izbeglica ne uspijeva da održi korak sa sve većim brojem izbeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera, navodi se u saopštenju.

Djeca izbjeglica zapostavljena – pixabay
Krajem 2017. godine u svijetu je bilo više od 25,4 miliona izbeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a. Više od polovine – 52 odsto – činila su djeca, medju kojima je bilo 7,4 miliona djece školskog uzrasta.

„Obrazovanje je način da se pomogne toj djeci da zacijele rane, ali je takodje i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina“, rekao je Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi i dodao da će bez obrazovanja, biti napravljena bespovratna šteta budućnosti te djece i njihovih zajednica.

Tek 61 odsto djece izbeglica pohadja osnovnu školu, u poredjenju sa 92 odsto djece širom svijeta.

Ovaj jaz se produbljuje kako djeca rastu. Skoro dvije trećine djece izbeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu. Opšte uzevši, 23 odsto djece izbeglica pohadja srednju školu, u poredjenju sa 84 odsto djece širom svijeta“ navodi se u izveštaju.

Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37 odsto, u odnosu na samo jedan odsto izbeglica koji ima tu šansu. Ovaj podatak se ne mijenja u posljednje tri godine.

Izveštaj ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz Nju Jorka za izbeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 djece izbeglica koja ranije nijesu pohadjala školu tokom 2017. godine. U isto vrijeme, u izveštaju se apeluje da se više učini da bi se obezbijedilo da sve izbeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Izveštaj poziva zemlje prijema da uključe djecu izbeglica u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Cilj je da se omogući postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj djeci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor