Milatović: Vlada priprema nove mjere za suzbijanje posljedica koronavirusa

Turizam se trenutno suočava sa brojnim izazovima i potreban je opsežan operativni rad i saradnja Vlade Crne Gore sa opštinama, konstruktivni dijalog privatnog i javnog sektora kako bi turizam koji generiše velike ekonomske efekte i benefite za društvo otpočeo svoj oporavak, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji je danas posjetio Ulcinj i Bar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Milatović je posjetioUlcinj i Bar, u okviru radnih posjeta crnogorskim opštinama koje učestvuju u ostvarenju značajnog dijela ukupnog turističkog prometa Crne Gore.

“Cilj posjeta je saradnja sa lokalnim samoupravama na što boljoj pripremi predstojeće ljetnje turističke sezone, a istovremeno i jasnih smjernica strateškog razvoja”, naveli su.

Tokom sastanka sa predsjednikom Opštine Ulcinj Aleksandrom Dabovićem razgovarano je o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se ta Opština susrijeće, a Milatović je kazao da mu je drago što je, nakon Budve, posjetio Ulcin – drugu najvažniju opštinu u smislu ostvarenja turističkog prometa u Crnoj Gori.

“Opština Ulcinj je donijela određene mjere podrške prema lokalnoj turističkoj privredi, a snažna koordinacija između centralne vlasti i lokalnih samouprava je neophodna u cilju sve veće podrške ovom sektoru privrede”, naglasio je.

On je dodao da Vlada Crne Gore priprema novi set mjera za suzbijanje negativnih posledica koronavirusa za drugi kvartal, koji je logičan nastavak paketa podrške koji je usvojen u januaru, za prvi kvartal tekuće godine.

Ministar je najavio radne posjete regionu u cilju unaprjeđenja međudržavne saradnje i regionalne povezanosti, a istovremeno i kako bi se poslala snažna podrška turistima o otvorenosti Crne Gore za njihov dolazak, ugodan i bezbjedan ostanak za vrijeme ljetnje sezone.

Dabović se zahvalio na posjeti Milatoviću.

“Ministar nas je upoznao sa planovima Vlade u smislu pomoći privredi i opštinama i ovom prilikom dogovorili smo određene smjernice za dalji razvoj, uz intenzivan nastavak saradnje“, dodao je predsjednik opštine Ulcinj.

“Raduje podatak o broju turista u Baru”

Nakon posjete i sastanka sa predstavnicima Karisma Hotels&Resort i Ulcinjske rivijere, ministar je posjetio Opštinu Bar.

“Jako me raduje podatak koji sam saznao u današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Bara i njegovim timom, a to je da je u odnosu na 2019. godinu u istom periodu, trenutno broj turista u Baru na nivou od 50 procenata od onoga što je bilo u periodu 2019. godine”, kazao je ministar na sastanku sa predsjednikom opštine Bar Dušanom Raičevićem.

Raičević je istakao da je zadovoljan posjetom Milatovića, kao prvog predstavnika centralne vlasti koji je došao u zvaničnu posjetu Opštini Bar.

“Sastanak je bio jako sadržajan i konstruktivan, a imao je za cilj dogovaranje zajedničkih aktivnosti radi pripreme naše opštine za dolazeću turističku sezonu. Aktivnosti koje se sprovode sa nivoa lokalne TO i službi opštine Bar treba da daju rezultat za mnogo bolju turističku sezonu. Ovo je samo početak naše zajedničke saradnje koja će se ogledati u dobroj komunikaciji i zajedničkom djelovanju, koji treba da dovedu da turistička privreda ove godine osjeti sve one benefite koje je osjetila 2019. godine i da potvrdimo da ova turistička sezona može biti godina oporavka privrede“, rekao je predsjednik opštine Bar.

U Ministarstvu su naglasili da su, pored turizma, Milatović i Raičević razgovarali o drugim značajnim temama za razvoj i dugoročan oporavak crnogorske ekonomije, a to su suzbijanje sive ekonomije, o programima podrške sa nivoa lokalne i centralne vlasti za unapjeđenje preduzetništva kao glavnog zamajca ekonomske aktivnosti i rasta u zemlji, kao i infrastrukturnim projektima važnim za tu Opštinu.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor