Mijenja li Amerika stav prema Srbiji?

“Izuzetno značajno”, “Otvaranje prostora za razgraničenje”, “Promjena SAD prema interesima Srbije”… Ovo su samo neka od tumačenja jučerašnje izjave Džona Boltona, savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa.

On je juče kazao da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova. Međutim, kako je rekao, postoje novi znaci da obje vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju.

“Američka politika je da ako dvije strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo”,  rekao je on.

Ovakvu izjavu u Srbiji su mnogi pozdravili, tumačeći je kao promjenu dosadašnjeg tvrdog američkog stava kada je riječ o Kosovu.

Prema tumačenju sociologa i analitičara Vladimira Vuletića, Boltonova izjava otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju. On je vidi kao pomjeranje sa “mrtve tačke”, i u izvjesnom smilu odstupanje SAD od stava da je pitanje KiM zauvijek rešeno 2008. godine priznanjem nezavisnosti, i bez uvažavanja bilo kakvog interesa Srbije.

“Istorijsko pomirenje ili razgraničenje, kako god nazvali rješenje tog pitanja, bio bi značajan Trampov spoljnopolitički poen, posebno jer postoje snažni pritisci u Stejt departmentu i kod drugih evropskih saveznika da se ne ide u tom pravcu”,  rekao je Vuletić.

Za SAD je, kaže, status Kosova očigledno nepromjenljiv, ali izjava Boltona daje šansu da se razgovori između Beograda i Prištine okončaju međusobnim sporazumom kojim bi obje strane priznale korigovane granice.

S druge strane, Vuletić uzima u obzir i mogućnost da Beograd i Priština ne postignu dogovor, i u tom kontekstu Boltonovu poruku tumači i kao riješenost SAD da izvrše pritisak na Prištinu da se konstruktivno ponaša u razgovorima sa Beogradom o razgraničenju.

On ukazuje da se nakon Boltonove izjave otvara pitanje kako će se ponašati i druge zainteresovane sile, prije svega EU i Njemačka, kao i Rusija, budući da su SAD, kaže, nesumnjivo ključni akter na Balkanu.

Boltonovu izjavu predsjednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić vidi kao izuzetno značajnu.

“Bolton nije onaj privatni dio Trampovog okruženja u kome su zet, biznis savjetnici poput Korija Levandovskog, i tim prije je njegova izjava, a on je ipak, dio establišmenta, izuzetno značajna”, rekla je Milić.

Ona je navela da je rukovodstvo Srbije pred velikim izazovom jer, kako kaže, Bolton kao i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju Ves Mičel, imaju viziju koja ne odgovara sadašnjoj srpskoj politici, a u vezi sa uticajem Rusije u svijetu i prema SAD.

“Ako Srbija želi američku podršku za korekciju administrativne linije i normalizaciju odnosa sa Kosovom, mora polako da razumije da neće moći da ima u istom trenutku i jare i pare”, rekla je Milić.

Smatra da podrška SAD mora sada da se stekne time da Srbija eksplicitno kaže da neće ići protiv drugih američkih inetersa u regionu, i da ni nakoji način ne dovodi u pitanje jedinstvo BiH. Dodaje i da predsjednik RS Milorad Dodik pravi lošu uslugu Srbiji.

“Po meni je i za EU i SAD bolje da se razgovara o maloj korekciji administrativne linije između Srbije i Kosova koja će i obijema stranama poslužiti da svom biračkom tijelu kažu: nismo izgubili sve u pregovorima, i da i jedna i druga strana izađu i kao pobjednici i kao neko ko je dio rješenja”, priča Milić.

Prvi put se na ovako viskom nivou pojavljuje izjava poput Boltonove, da granice Kosova za SAD više nisu neotuđive, odnosno da ih nije nemoguće promijeniti, kaže predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

“Prvi put se pokazuje da se u SAD čuje glas koji dolazi iz Srbije, da se razumiju njeni interesi i potreba da se napravi neki kompromis, i to je svakako izvrsna vijest”, kaže Miletić.

Na pitanje koliku težinu ima ta izjava, s obzirom da dolazi od savjetnika predsjednika, a ne i iz Stejt departmenta, Miletić objašnjava da je Savjet za nacionalnu bezbjednost, koji vodi Bolton, odgovoran za spoljnu politiku SAD i da se ona tu formuliše, te da se poslije kroz administraciju realizuje.

“Kada savjetnik za nacionalnu bezbjednost kaže takvu jednu važnu izjavu, to govori da je već sve učinjeno širom administracije da se izanalizira situacija u regionu, situacija između Albanaca i Srba i u tom kontekstu, ta izjava ima izuzetnu težinu i govori o promijenjenim stavovima SAD”, naveo je Miletić.

Prema njegovom sudu, promjena SAD prema interesima Srbije u regionu je evidentna, navodeći da će se ona nastaviti i da će mnogi biti iznenađeni u kom pravcu će se to dešavati.

Odgovarajući na pitanje šta je doprinijelo da SAD promijeni svoju politiku prema Srbiji, Miletić kaže da Amerikanci imaju pragmatični i realistični pristup problemu, a Srbiju vide kao najozbiljniju državu u regionu sa kojom može da se dogovara.

Povodom Boltonove izjave reagovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je kazao da je zadovoljan što je američka administracija shvatila da se miješanjem ne može postići rješenje za KiM, kao i da zadovoljan što razumije da je dogovor dvije strane jedino održivo rješenje.

“Svako rješenje koje je nametnuto može prije ili kasnije da izazove podjele, sukobe i ratove. Ako se mi dogovorimo, a međunarodna zajednica prihvati, to bi bilo održivo rješenje koje vodi ka stabilnosti Balkana”, rekao je Vulin, koji je naveo da neće da govori šta treba da bude na pregovorima, uz opasku da je to stvar pregovarača.

On je kazao i da se zalaže za razgraničenje, jer smatra da se “velika Albanija” može zaustaviti samo na taj način.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor