MFSS:JU Centar za socijalni rad je preduzimao sve raspoložive mjere u cilju zaštite i stručne podrške

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u svojem odgovoru koji su dostavili portalu sjevercg, a tiče se majke troje djece Jasmine Mustajbašić su naveli,da JU Centar za socijalni rad je preduzimao sve raspoložive mjere u cilju zaštite i stručne podrške J.M. u roditeljstvu, kako ne bi došlo do izdvajanja djece iz porodice. J.M. je bila korisnik materijalnog obezbjeđenja i dječjeg dodatka na troje djece, jednokratnih novčanih pomoći, dobijala je pakete hrane i sredstava za higijenu, savjetodavni rad itd. Takođe joj je  pružena usluga Porodičnog saradnika, kao pomoć i podrška u svakodnevnom funkcionisanju, i svi napori su bili usmjereni na ostanak djece u porodici. Međutim, preduzete mjere nisu dovele do pozitivnih pomaka, niti  konkretnih rezultata.

    Foto:Portal sjevercg

Nakon što je portalsjevercg objavio priču majke troje djece Jasmine Mustajbašić, https://sjevercg.me/jasmina-trazi-da-joj-centar-za-socijalni-rad-za-bijelo-polje-i-mojkovac-vrate-djecu/, koja traži od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da naredi Centru za socijalni rad za Bijelo Polje i Mojkovac da joj vrate djecu, koju su joj oduzeli prije dvije godine i smjestili u Domu u Bijeloj, oglasilo se kroz svoj odgovor našem portalu i ovo Ministarstvo.

Odgovor prenosimo u cjelosti.

Predmet porodične situacije M. J. i djece P. B. rođene 2009.godine,P. S. rođene 2010.godine i M.A. rođene 2016. godine se prati od početka 2017.godine.

JU Centar za socijalni rad je preduzimao sve raspoložive mjere u cilju zaštite i stručne podrške J.M. u roditeljstvu, kako ne bi došlo do izdvajanja djece iz porodice. J.M. je bila korisnik materijalnog obezbjeđenja i dječjeg dodatka na troje djece, jednokratnih novčanih pomoći, dobijala je pakete hrane i sredstava za higijenu, savjetodavni rad itd. Takođe joj je  pružena usluga Porodičnog saradnika, kao pomoć i podrška u svakodnevnom funkcionisanju, i svi napori su bili usmjereni na ostanak djece u porodici. Međutim, preduzete mjere nisu dovele do pozitivnih pomaka, niti  konkretnih rezultata.

Djeca nisu redovno pohađala školu, postojao je rizik od ponavljanja razreda, bila su izložena porodičnom nasilju od strane članova porodice, socijalno izolovana, majka nije imala kapaciteta da ih zaštiti te ih je zanemarivala u pogledu obrazovanja i zdravlja.

Na sazvanoj Konferenciji slučaja kojoj su prisustvovali predstavnici škole koju su djeca pohađala (učiteljica,pedagog),predstavnik Centra bezbijednosti ,predstavnik Centra za podršku djeci i porodici i stručni radnici Centra za socijalni rad  donijet je zaključak da djecu treba nakon boravka u Centru za podršku djeci i porodici, odakle su uz podršku lokalne zajednice uspjela da završe razred i bila sigurna i bezbijedna, smjestiti u ustanovu socijalne i dječje zaštite kako bi nastavila redovno školovanje i bila zaštićena od zanemarivanja i zlostavljanja u porodici.

Otac M. P. je u odnosu na B. i S. lišen roditeljskog prava odlukom Osnovnog suda jer se nije ni na koji način brinuo o djeci, a majci J.M. je ograničeno vršenje roditeljskog prava u dijelu neposredne brige o njima kao i prema i malodobnoj A.M. koja je neutvrđenog očinstva. J.M. se preko advokata žalila na presudu Osnovnog suda Višem sudu u Bijelom Polju i podnijela zahtjev za određivanje privremene mjere da joj se djeca vrate. Osnovni sud je angažovao vještaka iz oblasti socijalnog rada u ovom postupku. Viši sud je donio rješenje kojim se odbija žalba i potvrđuje rešenje Osnovnog suda kojim se J.M. ograničava u vršenju roditeljskog prava  i odbija se predlog za određivanje privremene mjere.J.M. je preko advokata izjavila žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore koji je reviziju odbio kao neosnovanu i potvrdio odluku Osnovnog suda o orgraničenju roditeljskog prava i naveo da je „pravilna i predstavlja opravdanu potrebu maloljetne djece i u njihovom je najboljem interesu“.

Po izvještajima ,koje dobijamo ,djeca su vidno napredovala u svim oblastima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor