Mazda: Nijesmo varali

Japanski proizvođač automobila Mazda demantovao je navode da je varao prilikom testiranja emisije štetnih gasova i ekonomičnosti njenih vozila.

Mazda je podnijela izvještaj japanskom Ministarstvu za zemlju, infrastrukturu, saobraćaj i turizam (MLIT) sa detaljima o rezultatima istrage u vezi ispitivanja uzorka ekonomičnosti potrošnje goriva i emisija korišćenjem režima testiranja JC08 i WLTC2 tokom finalnih inspekcija vozila.

Međutim, kompanija je otkrila greške u tragovima, a koje se odnose na situacije u kojima automobil koji se testira odstupa više od dozvoljene količine od unaprijed utvrđenog obrasca praćenja brzine kao što je opisano u režimu testiranja.

Greške u tragovima brzine otkrivene su u 72 slučaja od ukupno 1.472 automobila koji su testirani u okviru pomenutog ciklusa JC08.

Nakon detaljnijeg istraživanja, Mazda je otkrila dva uzroka. Prva se odnosi na to da sistem nije pravilno programiran da automatski poništi rezultate koji sadrže grešku o tragovima brzine. Pored toga, ove procedure testiranja nijesu bile pravilno organizovane jer je otkrivanje odstupanja u tragovima brzine postalo odgovornost svakog pojedinačnog inspektora.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti, Mazda je unaprijedila sistem da automatski odbacuje testove s odstupanjem u brzini, a takođe će povećati broj ljudi zaduženih za analiziranje podataka

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor