Matija Bećković o trijumfu najgorih đaka: Oni su jedino uspjeli u životu

Matija Bećković, u svom stilu, o najgorim đacima i njihovom uspješnom životu. I više nego aktuelan tekst i to ne samo zbog završetka još jedne školske godine.

“Nedavno smo bili na proslavi stogodišnjice naše škole. Pored profesora, na svečanosti su se okupili i najgori đaci iz svih generacija. A koga drugog da zovu, najgori đaci su jedino i uspjeli u životu. Možete zamisliti kakav je to bio trijumf: najgori učenici u frakovima, a najgore učenice u svečanim toaletama, pod najskupocjenijim nakitom, plešu sa svojim profesorima. Koji su, siroti, još uvijek u onim istim pohabanim, demode odijelima.

Najboljih učenika, sa druge strane, nigdje nema. Ko zna gdje su zaglavili… Ili su u Njemačkoj ili ovdje, ali bez posla. Neki još uvijek uče, a neki su na nervnim klinikama ili su se nesrećno oženili nekom najboljom učenicom. Ili su se jednostavno razočarali u život, a ko takve uopšte tretira u životu? Njih se više niko i ne sjeća. Pretrpjeli su potpuni fijasko, zaboravili su ih čak i njihovi profesori. Zaboravili, jer su morali.

Dovedeni pred svršen čin, da čitav njihov život i rad ne bi bili promašeni, profesori su počeli da se ponose svojim najgorim đacima.

Naknadno ih proglašavaju najboljima, evocirajući uspomene na njihove čuvene odgovore i brilijantno izvršene zadatke. Najgorim đacima je sve to normalno, pa od toga nema ničeg prirodnijeg…

A sad zamislite profesore koji su svoj poziv ozbiljno shvatili. Koji djecu uče kako da uspiju u životu, a zna se da u životu uspijevaju jedino oni koji profesore nisu slušali. I kako se osjeća stari strogi profesor koji vjeruje u svoju misiju i svoje kriterijume kad, na primjer, uključi televizor?

Ugleda nekog od svojih najgorih đaka kako vodi glavnu riječ. Ili ode u bioskop, a u filmu glavnu ulogu tumači njegova najgora učenica.

Kako se osjeća stari strogi profesor kad vidi da su, po njegovom mišljenju najgori, postali asovi, bardovi, starovi, prvaci, veterani, krem…

I šta drugo preostaje starom, iskusnom pedagogu nego da u takvoj situaciji najgore proglasi najboljima i da na njihovim primjerima vaspitava nove generacije.”

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor