Maslačak za „Ukus cementa“, „Playing man“ i „Družinu“

Žiri 9. UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma iz Podgorice, odlučio je da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu „Ukus cementa“, sirijskog reditelja Zaida Kalthouma, a u njemačkoj produkciji.

 
Foto: Underhillfest

„Nagradu za najbolji inostrani film dodjeljujemo filmu “Ukus cementa” Ziada Kalthouma. Film uspijeva da nam približi dvije krajnosti – kreaciju i destrukciju, te otkriva patnju običnih ljudi koji žive i umiru u beskonačnoj repetitativnosti nasilja. Ovaj film je ispovijest, poezija i studija o ljudskoj patnji kao i poziv razuma da se katastrofa zaustavi“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film „Playing man“, reditelja slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina.

„Film „Playing Men“ svojom kolažnom strukturom vodi gledaoca kroz poetično putovanje po zemljama Mediterana i na duhovit i lagodan način prikazuje mnogobrojne igre koje muškarci igraju. Film takođe istražuje i odnos prema tradiciji i kompetativnosti, vješto se poigravajući sa terminom „igra / play“, koji se u filmu reflektuje kroz sport, muziku ali i glumačku igru. Playing Men je sjajan primjer hibridnog djela u kome se brišu granice između dokumentarnog i igranog filma, kombinujući život kakav jeste sa meta – filmskim momentima“, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobio je film „Družina“ Roka Bičeka.

„Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dodjeljujemo filmu „Družina“ slovenačkog reditelja Roka Bičeka koji u razdoblju dužem od deset godina prati sazrijevanje četrnaestogodišnjeg mladića Mateja Rajka. Matej odrasta u porodici u kojoj otac, majka i brat imaju intelektualni invaliditet. Sa dvadeset, kada i sam postaje otac bori se da prevaziđe obrasce ponašanja koje je naslijedio ili usvojio i da se najbolje što zna nosi s okolnostima koje su mu dane rođenjem. Ovaj hrabar i istovremeno uznemirujući opservacijski dokumentarac širi i propituje koncept porodice i u tom procesu ostavlja gledaoca s puno pitanja i emocija. Najvažnije, direktno i bez manipulacije bilo protagonistom ili gledaocem propituje što sve porodica jeste i što može biti“.

Žiri u sastavu: reditelj Marko Grba Singh (Srbija), producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelj Ivan Salatić, naglasio je da su sve odluke jednoglasno donesene.

Nagradu publike 9. UnderhillFesta takođe je dobio film „Družina“ s prosječnom ocjenom 4,77, saopštili su organizatori.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor