Marš žena u Kanu

Na crvenom tepihu Kanskog festivala danas poslije podne prošetale su 82 žene kako bi skrenule pažnju na nejednakost u primanjima i ograničeni broj rediteljki koje su se nalazile u takmičarskom programu festivala tokom 71 godine njegovog postojanja.

 
Foto: Beta/AP

„Postavljamo izazov vladama i javnosti da primjenjuju zakone o jednakosti plata među polovima“, rekla je francuska rediteljka Anjes Varda koja se obratila novinarima zajedno s predsjednicom ovogodišnjeg žirija, australijskom glumicom Kejt Blančet.

„Vrijeme je da sve stepenice filmske industrije budu i nama dostupne. Hajdemo“, rekla je Kejt Blančet.

Među 82 žene nalaze se i Klaudija Kardinale, Marion Kotijar, Selma Hajek, Džejn Fonda, rediteljke Peti Dženkins i Toni Maršal, kao i članice ovogodišnjeg žirija Kristen Stjuart, Ava Diverne i Lea Sejdu, montažerke, producentkinje i dekoraterke.

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene, a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova u režiji muškaraca. Novozelanđanka Džejn Kempion jedina je žena koja je osvojila Zlatnu palmu za film „Klavir“.

Ovogodišnji festival se održava nakon izbijanja skandala oko moćnog holivudskog producenta Harvija Vajnstajna, koga su brojne žene optužile za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Na festivalu, koji je počeo 8. maja i traje do 19. maja, za Zlatnu palmu se takmiči 21 film, među kojima ostvarenja veterana svjetske kinematografije Žan-Lika Godara i Spajka Lija.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Ostlund za film „The Square“ (Kvadrat).

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor