Marijan Beneš primljen na neurologiju u Banjaluci, u posjetu mu došle bokserske legende i šampioni bivše Jugoslavije!

Bokserka legenda, olimpijski šampion i veliki čovjek Marijan Beneš smješten je na odjeljenje neurologije Univerzitetskog centra RS u Banjaluci.

Davorka Katana, specijalista neurologije, rekla je kako je Beneš primljen na u KC zbog psihomotorne usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića. Poslovodstvo i osoblje UKC ulažu maksimalne napore da mu pruže najbolje dijagnostičke procedure.

Ona je kazala kako će Beneš boraviti na UKC još sedam dana kada će biti odlučeno da li će biti upućen na fizikalni tretman ili će biti upućen na kućno liječenje.

Ovim povodom u posjetu su mu danas došli bokseri šampioni iz cijele bivše Jugoslavije – dobitnici i osvajači preko 30 olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja.

Kačar, Josipović, Vujković, i ostali šampioni, došli su da podrže Beneša u jednoj od njegovih najtežih bitaka.

Klinički centar u Banjaluci bio je premali da primi sve boksere-šampione velikog srca.

Tadija Kačar, foto E.P.

Tadija Kačar, osvajač srebrne medalje na OI u Montrealu 1976. rekao je da mu je žao povoda zbog kojeg se sreću u Banjaluci

„Beneš je takva veličina da nam nije nikakav teret da dođemo. Znamo da on to zaslužuje. Njegovo plemenito srce i duša su nešto što je izuzetno i to ga čini različitim od ostalih. Zbog toga što je u ringu bio takav- nokauter neprikosnoven.

Sa druge strane, njegovo srce i duša su odisali nježnošću. Kao pjesnik, kao muzičar. Sve ga je to činilo izuzetnim. Nama nije nikakav problem da dođemo – iz Subotice, Kragujevca, sa Romanije, iz Sarajeva, Prijedora, Prnjavora. Sama ta riječ boks plemenita vještina ne govori o njegovom surovom suprotstavljanju u ringu, već o našoj plemenitosti, koja nas ovako vezuje i okuplja. To je svojstveno boksu. Kada gong označi kraj, onda sve ono što je bilo se zaboravlja. Mi smo navikli na tako nešto“ rekao je Kačar danas u Banjaluci.

 

Čolpa , foto E.P.

Said Čolpa, predsjednik bokserskog saveza BiH rekao je za Beneša da je veliki šampion i ljudska gromada.

„O Marijanu Benešu je sve viđeno i sve je ispričano. Veliki šampion i ljudska gromada. Iskoristio bih priliku da se zahvalim bokserskom klubu Slavija svojim kolegama bokserima iz Srbije. Mi se inače okupljamo na takmičenjima gdje se družimo u mnogo boljim i težim situacijama. Život je okrutan i surov i ponekad se okupimo u situaciji kakva je danas. Našem prijatelju i legendi želimo što brži oporavak. Zahvaljujem se Kliničkom centru Banjaluka jer se vidi kakvu je Marijan njegu i tretman dobio“- rekao je Čolpa.

 

Vujković, foto E.P.

Dragomir Vujković, osvajač bronzane medalje sa prvog šampionata svijeta u boksu 1974. kazao kako je Marijan u Beograd došao mlad, hrabar, plemenit. Proveli su zajedno nekoliko godina.

„Marijan je bio izuzetno hrabar borac. Marijan je kao takav osvojio publicitet ne samo Jugoslavije nego i okruženja. Mnogo su ga poštovali“- rekao je Vujković.

Tomić, foto E.P.

„Jednom riječju spominjati Slaviju bez Beneša i Beneša bez Slavije je nemoguće jer je Slavija bila velika istorija a jedan od činitelja te istorije su i Beneš kao i Anto Josipović, koji je sa nama“, rekao je u Banjaluci Milenko Tomić, predsjednik bokserskog saveza RS.

„Mi svi znamo ko je Marijan“- rekao je Tomić

Josipović, foto E.P.

Još jedan veliki banjalučki sportista, osvajač zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji 1984. Anton Josipović se zahvalio svima koji su doši u Banjaluku te osoblju i rukovodstvu UKC RS.

„Hvala bivšoj Jugoslaviji jer sve što je nekad valjalo se skupilo ovdje danas. Čim se vidjelo koliko nas dolazi rekao sam – ovo je ovdje ono što valja“ kazao je Josipović.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor