MANS: Predata krivična prijava protiv Mitrovića zbog nelegalne gradnje

MANS je danas nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnio krivičnu prijavu protiv Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i njegovog sina – Matije Mitrovića, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo Građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

             Foto:Mans

Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je porodica ministra Mitrovića izvodila radove na objektu u Budvi u periodu nakon 2008. godine što povlači i krivičnu odgovornost u skladu sa izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore koje nelegalnu gradnju definišu kao posebno krivično djelo. Informacije do kojih smo došli pokazuju i to da su Mitrovići radove na objektu nastavili čak i nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju.

U decembru 2017. godine, ministar Ratko Mitrović i njegova supruga su svom sinu Matiji Mitroviću poklonili dvije parcele u budvanskom naselju Komoševina, ukupne površine od oko 550 m2.

Procijenjena vrijednost parcela koje su na mlađeg Mitrovića prenijete bez naknade je iznosila 15.000 Eura. Međutim, iako je u tom momentu na poklonjenim parcelama bio izgrađen objekat, on se ne pominje u Ugovoru o poklonu.

Već  naredne godine Matija Mitrović je budvanskom sekretarijatu podnio zahtjev za legalizaciju pomenutog objekta, navodeći da se radi o potpuno završenom i useljenom objektu, spratnosti podrum + prizemlje i ukupne bruto površine od 195m2.

Međutim, snimci sa Geoportala pokazuju znatno veći objekat na terenu čija osnova samo jedne etaže iznosi blizu 200m2, te da objekat ima dva sprata više u odnosu na ono šta je sin ministra urbanizma prijavio.

              Foto:Mans, Orto-foto snimci

Kao što je već poznato, budvanski sekretatijat za urbanizam je Mitrovića pozvao da otkloni nepravilnosti u zahtjevu, a nakon što korekcije nisu napravljenje, zahtjev je i zvanično odbijen u januaru ove godine.

Ipak, poređenje stanja na terenu iz 2018. godine i danas, pokazuje da je porodica Mitrović nastavila sa izvođenjem radova na objektu, ne čekajući odgovor o ishodu postupka legalizacije. Ovo je u svom javnom obraćanju potvrdio i sam ministar Mitrović, navodeći čak i to da je upravo on finansijski pomogao svog sina kako bi objekat bio dovršen.

Podaci sa terena pokazuju da je na parcelama Mitrovića nakon kuće sagrađen još jedan objekat od čvrste gradnje, površine blizu 50m2 , a koji nije bio prijavljen za legalizaciju.

     Foto: Mans, Dodatni objekat na parcelama Mitrovica

Podaci Opštine Budva pokazuju da je planski dokument „Komoševina 1“ donijet još 2011. godine, što je ostavilo dovoljno vremena da sadašnji ministar urbanizma u zakonskoj proceduri aplicira za građevinsku dozvolu, umjesto što je uporno nastavljao da gradi suprotno zakonu.

Sve navedeno upućuje na zaključak da je aktuelni ministar urbanizma godinama svjesno kršio zakone i propise koji uređuju oblast prostornog planiranja, te da osim prekršajne, zbog nelegalne gradnje postije osnovi i za njegovo krivično procesuiranje. Posebno je zabrinjavajuće to što je ministar aktivno podrstrekavao članove svoje porodice na vršenje krivičnog djela, ali i to da što po dolasku na čelo institucije koja ima mandat da se bavi zaštitom prostora, nije deklarisao očigledan konflikt interesa kada je u pitanju buduće postupanje u odnosu na objekat njegovog sina.

MANS je zbog toga danas njegovom ministarstvu podnio i zahtjev za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora na objektom Matije Mitrovića i utvrđivanje svih činjenica vezanih za taj objekat. Počev od toga kako je bilo moguće da sve ove godine taj objekat kao nelegalan ne bude predmet pažnje inspekcije, pa sve do konačnog utvrđivanja same dinamike izgradnje i tačnih površina.

Slažemo se sa ministrom Mitrovićem da je nelegalni objekat njegovog sina samo jedan od hiljade koji se nalaze na crnogorskom primorju, ali ga isto tako podsjećamo na obećanja o raskidu sa praksom selektivnog postupanja u primjeni zakona i kako više neće biti „nedodirljivih“.

Upravo zato smatramo da bi na primjeru nelegalne gradnje ministra urbanizma bilo dobro pokazati da li pravni sistem funkcioniše, ili je u ovom resoru nastavljena stara praksa koju su uspostavili DPS ministri.

Zbog toga pozivamo nadležne u ovom ministarstvu da do kraja primjene svoja ovlašćenja u slučaju nelegalne kuće sina ministra urbanizma, a samog ministra da im svojim ponašanjem to i omogući.

Sa druge strane, očekujemo da će nadležno tužilaštvo u što skorijem roku otvoriti istragu o ovom slučaju i pozivamo ih da utvrde sve činjenice o poslu koji već uveliko kompromituje kapacitet ministra Mitrovića da u javnosti bude ozbiljno shvaćen kao reformator, a ne samo kao neko ko je od prethodnog režima preuzeo praksu stavljanja ličnih interesa ispred poštovanja zakona i propisa.

  IZVOR:

Dejan Milovac

  MANS

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor