Search
Close this search box.

Mandić: Đukanovića ćemo kazniti u parlamentu, prekršio je Ustav

Upitan može li da predvidi kako će izgledati sjednica parlamenta 30. septembra Mandić je kazao da po Ustavu jedino parlamentarna većina može skratiti mandat Skupštine

Ono što je do sada nesumnjivo utvrđeno je da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara i da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade. Zbog toga su svi poslanici parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrješenje Đukanovića i taj proces će ubrzo uslediti.

Ovo povodom inicijative o smeni Đukanovića u intervjuu za “Novosti” poručuje Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, ukazujući da je Đukanović po Ustavu bio u obavezi da na konsultacije o mandataru za sastav nove vlade pozove predstavnike svih partija zastupljenih u Skupštini, ali da to nije uradio:

– Nasilje i protivustavno ponašanje predsjednika se ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava nego i krivičnom djelu zloupotrebe službene dužnosti. Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone. To je zabranjeno i kažnjivo. Pravo mjesto za izricanje kazne je Skupština Crne Gore, naveo je Mandić.

Kako je istakao, URA je potpisala sve ono što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine.

– Dakle, prvo smo svi potpisali politički sporazum kojim smo se obavezali da ćemo nakon pada kabineta Dritana Abazovića formirati novu vladu i da niko neće praviti bilo kakve aranžmane sa Đukanovićevom strankom. Potom smo odlučili i javnost pojedinačno obavijestili, a potpisima potvrdili, da je Lekić naš kandidat za mandatara i konačno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smenu Đukanovića zbog kršenja Ustava. Inače, po Ustavu, potpisi za mandatara nisu obavezni, ali i njih smo priložili Đukanoviću koji to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist, naglasio je on.

Mandić je istakao da u Crnoj Gori vlada teška kriza instboritucija, ne samo u vezi sa Ustavnim sudom.

– To je rezultat dugogodišnje vladavine DPS koji je činio sve da institucije podredi interesima jednog čovjeka i da one tako razorene budu garant njegovog opstanka na vlasti. U tom kontekstu je i najnoviji pokušaj predsjednika DPS da uruši Skupštinu kako bi on i drugi navodni spasioci Crne Gore iz njegovog okruženja dobili priliku za povratak na vlast, dodao je on.

Naglasio je da je Skupština majka svih drugih vlasti, ona bira Vladu, Ustavni sud, pojedince u sudskom i tužilačkom savetu i veliki broj drugih organa.

– Nije teško zaključiti kako će završiti predsjednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu, a istovremeno njegova ustavna pozicija je takva da raspolaže gotovo samo protokolarnim ovlašćenjima. Situacija sa Đukanovićevim kršenjem Ustava je toliko očigledna da mi nemamo nikakvih dilema šta treba uraditi i kako glasati kada je on u pitanju, kazao je Mandić.

Upitan može li da predvidi kako  će izgledati sjednica parlamenta 30. septembra Mandić je kazao da po Ustavu jedino parlamentarna većina može skratiti mandat Skupštine.

– Ova parlamentarna većina neće skraćivati mandat Skupštini, već ima konkretan dogovor da bira novu Vladu, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obnavlja urušene državne institucije, i uhvati se ukoštac sa teškim ekonomskim problemima u kojima se nalazi naša zemlja. Nećemo dozvoliti da Đukanović sruši Skupštinu nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smijeniti predsjednika Crne Gore, istakao je on.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor