Mamić tužio navijače za novac, sada on mora da im plati

Zagrebački Dinamo pokušao je od četvorice navijača koji su bacali baklje na meču sa Šerifom u 2012. godini da naplati skoro 230.000 kuna, ali nije uspio.

U pitanju je utakmica sa Šerifom u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona odigrana u avgustu 2012. godine.

Klub je na čelu sa Zdravkom Mamićem još, koji je bio predsjednik u to vrijeme, još tokom 2013. podnio tužbu, ali je sud odbacio i presudio da je Dinamo napravio propuste u organizaciji, pa je sam kriv zbog izrečene kazne UEFA.

Evropska fudbalska unija je tada kaznila hrvatskog šampiona sa 30.000 eura (225.600 kuna), što je Mamić pokušao da dobije od četvorice članova „Bed blu bojsa“.

„Zbog nezakonskog postupanja četvorice tuženih, utakmica je u više navrata prekidana. Kontrolno i disciplinsko tijelo Evropske fudbalske unije donijelo je 20. septembra 2012. odluku kojom je Dinamu izrečena kazna od 30.000 eura. Ona je i plaćena 31. oktobra te godine. Budući da je ovakvim ponašanjem tuženih Dinamu učinjena šteta tražimo da im se naloži da solidarno plate 225.600 kuna“, naveli su predstavnici Dinama u tužbi.

Baklje na tom susretu su bačene uz uvrede Mamiću, ali je tokom procesa utvrđeno da su četvorica navijača kažnjena uslovno za kršenje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima, ali da nisu bili jedini koji su bacali baklje sa tribine.

Ukupno je na teren ’Maksimira’ palo 10 baklji, zbog čega je sudija morao tri puta da prekida utakmicu.

Prema Disciplinskom pravilniku UEFA za ponašanje navijača odogovorni su fudbalski savezi i klubovi, a odgovorni su i za red i osiguranje stadiona uoči, tokom i poslije utakmice. Zato je Dinamu i izrečena kazna na koju nije u roku od tri dana, kako to predviđa pravilnik, uložena žalba.

„Kaznu je Dinamo morao da plati na osnovu odluka UEFA koja je tvrdila da su povrijeđena pravila kojima kao član potpada i sam odgovara za njihovo kršenje“, navodi se u presudi sudije Glavaša u Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Takođe, Dinamo će morati tuženim navijačima da plati ukupno 20.150 kuna na račun sudskih troškova.

Izvor: AntenaM

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor