Lućiću nije poznato da Smolovićeva porodična kompanija izvodi radove na projektu Đalovića klisure

VD direktora Uprave javnih radova Boru Lučiću nije poznato, da Smolovićeva porodična kompanija izvodi radove na projektu Đalovića klisure. Kako je naveo u svome odgovoru portalu sjevercg, Uprava javnih radova nema nadležnost da ulazi u strukturu radne snage i mehanizacije angažovane prilikom izvođenja ugovorenih radova, jer isti nisu predmet tenderske, a time i ugovorne dokumentacije.

      Petar Smolović, Ratko Mitrović, Boro Lučić

Nakon jučerašnjeg odbijanja VD direktora Uprave Javnih radova Bora Lučića da novinarki portala sjevercg odgovori na pitanja, danas smo nakon proslijedjenih pitanja dobili odgovore od istih, dok odgovore od Ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića još nijesmo dobili.

U svom odgovoru Lučić navodi, da Uprava javnih radova nema zaključene ugovore u kojima je nosilac posla ili podugovarač porodična firma predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića.

Ostaje i dalje za gradjane Bijelog Polja nedoumica, za koga onda to predsjednikova porodična firma izvodi radove na projektu Đalovića klisure i zašto je to sve pokriveno velom tajne.

Iz Uprave javnih radova navode, da u postupku javnog nadmetanja za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, u skladu sa važećom zakonskom regulativom u vrijeme sprovođena nabavke, tenderskom  dokumentacijom se traži Izjava o obrazovnim i profesionalnim kvalifikacijama ponuđača, kvalifikacijama rukovodećih lica i posebno kvalifikacijama lica koja su odgovorna za izvođenje konkretnih radova, koja podrzumijeva imenovanje odgovornih inžinjera. Svaki ponuđač je u skladu sa zaključenim ugovorima u obavezi da tokom izvođenja radova obezbijedi prisustvo imenovanih odgovornih lica kako bi se radovi izvodili u skladu sa ugovorom, zakonom i propisima koji su predmet ugovorne dokumentacije.

Reviziju svih ugovora koje Uprava javnih radova realizuje kroz Kapitalni budžet Crne Gore vrši Držvna revizorska institucija na godišnjem nivou.

U skladu sa nadležnostima Uprave javnih radova finasiranje projekata se vrši na osnovu zaključenih ugovora, koji su prethodno prošli zakonske procedure javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača, koja pored ostalog podrazumijeva dostavljanje dokumentacije kojom se potvrđuje da  ponuđač zadovoljava sve zakonske zahtijeve za obavljanje poslova koji su predmet ugovora. Tokom realizacije ugovora fiansiranje se vrši na osnovu dostavljenih privremenih i okončane situacije, kojima se od strane odgovornih lica potvrđuje stepene realizacije ugovora.

Ukupna ugovorena vrijednost usluga i radova za Ski centar “Cmiljača” iznosi 21.307.292,67€. Zaključno sa 01.06.2021. godine realizovana su sredstva u vrijednosti od 17.031.448,99€.

Ukupna ugovorena vrijednost usluga i radova za valorizaciju “Đalovića pećine” iznosi 23.098.414,55€. Zaključno sa 01.06.2021. godine realizovana su sredstva u vrijednosti od 13.744.930,90€, naveli su iz Uprave javnih radova.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor