Lovci u Rađevićima, u dvorištu porodice Lončar, pronašli beloglavog supa, nema prsten iz ambulante „Savić“ pozivaju stručnjake da spase ovu zaštićenu vrstu

Sinoć je grupa pljevaljskih lovaca u selu Rađevići, nakon poziva porodice Lončar u čijem je dvorištu sletio, preuzela zaštićenu, rijetku vrstu ptice, beloglavog supa. Pošto je bio u lošem stanju odmah su ga prebacili do veterinarske ambulante „Savić“ u Pljevljima.

U početku odbijao je i vodu i hranu, ali je kasnije počeo da uzima vodu i u mnogo boljem je stanju nego sinoć. Međutim pošto još odbija hranu, apelujemo na Centar za zaštitu i proučavanje ptica, ili ljude iz rezervata da što prije dođu i preuzmu brigu o ovom beloglavom supu. Znamo da da ova ptica može da preleti nekoliko hiljada kilometara, pogotovo u potrazi za partnerom, i da su one ptice koje dolaze iz rezervata u Evropi prstenovane. Ko zna odakle nam je stigao ovaj gost, koji je imao sreće jer su mnogi ovakvi primjerci postali žrtve krivolovaca. Zahvaljujući pljevaljskim lovcima ovaj sup je za sada spasen, ali ponavljamo pozivamo sve one koji brinu o ovoj ptici da što prije preuzmu brigu o našem đaladžiji, saopšteno je iz veterinaske ambulante „Savić“.

DEJAN JOJOVIĆ IZ VETERINARSKE AMBULANTE SAVIĆ

Da se radi o beloglavom supu skoro izumrloj vrsti ptice, potvrdio nam je, novinar publicista i književnik, Rajko Palibrk, koji godinama proučava kretanja ove rijetke ptice, boravi u rezervatima i izučava njeno mitološki značenje.

U našem narodu ova vrsta orla ima ne samo mitološko značenje već nešto više od toga. Ova ptica poznata je u našem narodu pod nazivom đeladžija. Najranija uloga koju je u mitologiji imao beloglavi sup jeste uklanjanje pokojnika pri ritualu nazvanom „nebeska sahrana“. Po vjerovanju, duša sama odlazi u nebo, a ta sveta ptica odnosi tijelo. Poznati su beloglavi supovi sa srebrnih ploča iz Vavilona, predstavljeni obično uz ratnika. U staroj grčkoj kulturi „grifon“, to jest beloglavi sup, korišćen je u obredima proricanja budućnosti. Među srednjovekovnom srpskom vlastelom beloglavi sup sa dvije glave bio je omiljeni motiv, pa se nalazi na grbu Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića, a najbolje očuvani grb beloglavog supa nalazi se na južnom zidu crkve Lazarice u Kruševcu, kazao je Palibrk.

RAJKO PALIBRK

On je kazao da je najbliže Pljevljima stanište ove ptice u blizini Manastira Mileševa.

Tu i kod Manastira Ostrog. To je poklon rezervata „Uvac“ koje je najveće stanište ove zaštićene vrste u Evropi. Stotine hiljada ljudi posjeti meandre Uvca da bi se divili beloglavom supu. Međutim svi supovi, pa i ovi su prstenovani pa se može pratiti njihovo kretanje. Prije desetak godina mladunče belaglovog supa iz Uvca praćeno je i pronađeno u Jemenu, prije dvije godine u Turskoj, jer mogu da prelete nekoliko hiljada kilometara, istakao je Palibrk koji je naglasio da se ova ptica nalazi na državnoj zastavi republike Srbije, narodnoj zastavi Crne Gore, ali i na grbu mnogih država.

Prije dvije godine krivolovci iz Pive ustrijelili su beloglavog supa, koji je došao iz rezervata sa Cresa, a poslednji put na području opštine Pljevlja ova vrsta ptice primećena je u kanjonu Tare 2014. Zbog nebrige za par dana već je postao žrtva krivolovaca.

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor