Loša strana popularnog začina: Ako pretjerate, prijeti vam trovanje

Izuzetno zdrav mirisni orah, koji je mnogima jedan od omiljenih začina, ima i svoju lošu stranu. U prevelikim količinama izaziva mučninu, grčeve i halucinacije, kao i nepravilan rad srca, dermatitis, alergije… Iako postoji opasnost od smrti, takvi slučajevi se dešavaju izuzetno rijetko.

Maksimalna količina koja dnevno smije da se konzumira jeste 3-5 grama, što zaista nije jednostavno pojesti, s obzirom na njegovu aromatičnost.

Ako se koristi umjereno, muskatni oraščić ublažava gorušicu, podstiče varenje, smiruje bolove, pročišćava organizam, čuva zdravlje kostiju, ublažava nesanicu, anksioznost i depresiju.

Nekada najskuplji začin na svijetu dolazi s ostvra Banda, a plodovi koji potiču odatle se i danas više cijene od onih koji dolaze s indijskih stabala.

Što su veći, muskatni orašćići su i skuplji. Smatra se da su ih u Evropu donijeli krstaši, a ubrzo su zbog svojih ljekovitih dejstava i primamljive arome osvojili svijet.

Ljekari su oduvijek bili vrlo oprezni s oraščićem, pa bi svojim kupcima govorili: „Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naškoditi, a treći te može ubiti“, piše Punkufer.

Mirisni oraščić odlično ide u kombinaciji sa kardamomom, cimetom, karanfilićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, biberom i majčinom dušicom, a dodaje se u slatka i slana jela.

Najbolje je kupiti ga cijelog jer u zatvorenoj posudi ima skoro neograničen rok trajanja, i narendati ga pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu (isto važi za većinu začina).

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor