Lokalnim medijima potrebna je veća finasijska pomoć za opstanak

Da bih lokalni mediji nesmetano radi potrebna im je veća finasijska pomoć i podrška ,zato je potrebno da relevatne institucije daju punu podršku novinarima i osposobe im posao da rade bez ikakvih prijetnji ,uznemiravanje i zlostatavljanjem ,istakla je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ,Oana Kristina Popa.

“ Ona je istakla na konferenciji da je važnost ,održivost i objektivnost medija na sjeveru Crne Gore ,potrebna .Popa je kazala da novinari svoju vitalnu društvenu ulogu mogu ispuniti jedino tako što će javne vlasti pozvati na odgovornost,a sugrađanima da omogući pristup pouzdanim i istinitim informisanjem.

Pandemija COVID -a 19 jasno pokazuje tlo za dezinformacije koje nastoje da polarizuju društva i osobe od povjerenja i demokratske institucije.

Konfernciju “ Važnost ,održivost ,objektivnost medija na sjeveru Crne Gore “,organizovala je NVO Multimedijal Montenegro .

O brojnim izazovima ,mogućnostima i potrebama medija na sjeveru Crne Gore ,govorio je i organizator konferencije ,direktor NVO Multimedijal Montegro ,Željko Đukić.

On je istakao da se od svih medija očekuje da budu objektivni,pravovremeni .,ali i da to nije realno i izvodljivo bez finasijske podrške .

Lokalni mediji ,su već decenijama na ivici ugrožavanja,a paradoks je što se pojavljuju neki novi online mediji ,čije je finasiranje nepoznato ,kazao je Đukić.

Budućnost malih lokalnih medija Đukić smatra upitnom,jer nedostajanje finasija ,otežava njihov rad .

Na dosta težak položaj komercijalnih lokalnih medija ,na njihov problem ukazuje novinar,producent i direktor “ Laki radija“,Miloš Lazarević.

On je kazao da se sve više govori o problemima i održivosti lokalnih medija ,nego što se konkretno radi na tome da oni budu u dobrom položaju .

Ova aktivnost realizovana je u sklopu projekta ,,EU info kutak na sjeveru Crne Gori “koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa NVO Sjeverna zemlja.

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor