Ljubitelji nudizma ne žele da se ukine rampa na Adi Bojani

Ada će izgubiti svoj identitet i dušu, a i goste koji tradicionalno dolaze, tvrde potpisnici peticije

Ljubitelji nudizma i tradicionalni gosti nudističkog kampa na Adi Bojani pokrenuli su peticiju protiv uklanjanja naplatne rampe na ulazu na to ostrvo nako što je za to pokrenuta inicijativa iz Morskog dobra.

– Kao dugogodišnji gosti hotela i korisnici kampa, vjerni ljubitelji Ade Bojane, tražimo da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore da odustane od predloga da se ukine rampa na ulazu na Adu Bojanu. Slobodni ulaz u prostor FKK Ada Bojana je korak ka gašenju nudizma. FKK Ada Bojana je najveće nudističko naselje na Jadranu i prirodno i kulturno dobro po kome je Crna Gora poznata i prepoznata u međunarodnim okvirima. Tražimo da rampa ostane i tako Ada Bojana bude zaštićena i sačuvana! Peticija za nepuna dva dana ima oko stotinu potpisnika. Ukidanje rampe je korak do ukidanja nudizma koji je 50 godina štitio od sutomorizacije jedan od najvećih prirodnih i turističkih resursa Crne Gore- Adu Bojanu – kaže Kristina Hadzi Dinić, jedna od potpisnica peticije.

– Time čuvamo duh Ade Bojane, i spriječavamo da se pretvori u još jedno pijačno mesto u Crnoj Gori. Dolazimo tamo poslednjih 20 godina, a naša djeca sada samostalno sa društvom nastavljaju tu tradiciju. Ne želimo da se naruši mir zbog kog smo odabrali ovo mesto – napisala je Nataša Milanović Tomić iz Beograda.

Ukidanjem rampe Ada Bojana gubi svoj identitet, dušu, a i goste koji tradicionalno dolaze, cijene i čuvaju prirodu Ade Bojane. Otvaranjem rampe neminovno će doći do devastacije prirodnog rijetkog bisera – tvrdi Dijana Višnjić iz Zagreba.

Ivan Vukotić iz Beograda smatra da Adu treba zaštiti od turizma koji je već uništio veći dio obale Crne Gore a prijeti da uništi ovaj naturistički raj.

– Smatram da bi omogućavanje slobodnog ulaza u kompleks dovelo do gašenja naturističke orjentacije cele Ade Bojane, navodi Saša Ćaćulović iz Šida.

Podsjećamo, zahtjev za kontrolu prostora nadležnim državnim organima na postupanje, podnijela je Služba kontrole „Morskog dobra“ na osnovu zapisnika inspekcijske službe tog javnog preduzeća. Kontrolori, koji su na lice mjesta izašli nakon primjedbi građana, u zapisniku od prije sedam dana, konstatovali su da je na lijevoj obali, neposredno nakon mosta, postavljena naplatna rampa i portirnica, na kojoj se vrši naplata ulaska u nudističko naselje. Programom privremenih objekata i Atlasom crnogorskih kupališta na ovoj lokaciji nije predviđeno postavljanje ni kontrolno-naplatne rampe ni portirnice.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor