Liu Đin posjetio kompaniju „Plantaže“: CG da proširi izvoz domaćih proizvoda u Kinu

Kina pozdravlja izvoz visokokvalitetnih i tradicionalnih poljoprehrambenih proizvoda iz Crne Gore u Kinu, saopštio je ambasador te zemlje u Crnoj Gori Liu Đin, ohrabrivši kompaniju „Plantaže 13. jul“ da poveća izvoz u Kinu i poveća bilateralnu trgovinu dvije zemlje.

Liu Đin danas je posjetio vinski podrum Šipčanik i sastao se sa gdinom Nebojšom Vuksanovićem, predsjednikom Odbora direktora, gdinom Miroslavom Vukovićem izvršnim direktorom kompanije „13. jul Plantaže“.

Ambasador se upoznao sa stanjem te kompanije i idejama o daljoj saradnji sa Kinom, ocijenivši da kompaniju „Plantaže 13. jul“  predstavlja tradicionalni brend crnogorskih visokokvalitetnih poljoprehrambenih proizvoda i zlatnu vizitkartu imidža Crne Gore. 

Govoreći o saradnji između dvije zemlje u poljoprehrambenoj industriji, Đin je rekao da Crna Gora ne samo posjeduje visokokvalitetna vina, već i visokokvalitetno maslinovo ulje, mliječne proizvode, med itd.

„Sada je pravo vrijeme za proširenje izvoza tih proizvoda u Kinu“ – poručio je Đin.

Iz perspektive kineske makroreforme, Kina je od ove godine ušla u razvojni period „14. petogodišnjeg plana“.

„Posebna karakteristika ovog perioda je da će Kina ubrzati izgradnju novog modela razvoja, u čemu je domaći ekonomski ciklus glavni oslonac, dok se domaći i međunarodni ekonomski ciklusi međusobno promovišu. Kina promoviše formiranje jakog domaćeg tržišta i nastavlja da oslobađa potencijal domaće potražnje, što će sigurno crnogorskim proizvodima pružiti mogućnosti da uđu na kinesko tržište. Istovremeno, kinesko kontinuirano i aktivno otvaranje takođe će olakšati ulazak crnogorskih proizvoda na kinesko tržište“, navodi se u saopštenju.

Iz perspektive kineskog tržišta, Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i grupu stanovnika sa srednjim prihodima većom od 400 miliona, što utvrđuje da je kinesko tržište izuzetno veliko, razvijeno i raznoliko i da sadrži sve veću potražnju za visokokvalitetnim poljoprehrambenim proizvodima, uključujući i crnogorske.

Iz perspektive kineskih konkretnih politika, na Samitu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope održanom u februaru ove godine, kineski predsjednik Si Đinping je rekao da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope uvozi robu vrijednu više od 170 milijardi američkih dolara, uključujući i udvostručen uvoz poljoprivrednih proizvoda.

„U tom cilju, Kina predlaže da koristimo China International Import Expo, Expo Ningbo i druge platforme za promociju poljoprivrednih proizvoda; da poboljšavamo procedure za nastup tih proizvoda na kinesko tržište; da uspostavljamo tržište distribucije poljoprivrednih proizvoda u Centralnoj i Istočnoj Evropi; da ojačamo saradnju kroz demonstracione zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju 17+1 u Ningbo i Cangzhou, i da ubrzamo razmjenu poljoprivrednih kadrova. Crna Gora treba da iskoristi ovu priliku i ne smije da zaostaje za drugima“, navodi se u saopštenju.

Đin je ocijenio da su kapaciteti ekonomija Kine i Crne Gore su različiti, i nerealno je naglasiti apsolutni trgovinski bilans. 

„Istovremeno, Kina je spremna da poveća bilateralnu trgovinu iz duha uzajamne koristi i praktičnosti, da proširi poljoprivrednu saradnju i poveća poljoprivredni izvoz Crne Gore u Kinu“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: FOS Media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor